fbpx

Mijn ervaring met Medical Medium bij endometriose

Het is alweer een tijdje geleden dat ik heel actief bezig ben geweest met het boek Medical Medium. Ik heb het hier en daar wel eens genoemd, en het leek me goed om er eens een heel artikel aan te wijden.

Wat is Medical Medium?

Medical Medium is het eerste boek van Anthony William. Deze Amerikaan legt in dit boek uit hoe hij aan de kennis voor dit boek gekomen is, wat een heel bijzonder verhaal is. Al sinds zijn jeugd krijg Anthony namelijk aanwijzingen over ziektes van mensen, waar dit door komt en wat hij eraan kan doen. Deze krijgt hij door van een stem die hij spirit noemt. Steeds weer blijkt dat hij gelijk heeft en dat mensen er veel aan hebben en zo heeft hij jarenlang beter mensen gemaakt.

Het boek Medical Medium gaat over hoe volgens hem de meeste ziekten ontstaan, en dan vooral de wat meer onverklaarbare of chronische ziekten.

Toen ik hoorde over dit boek vond ik het meteen erg interessant, vooral toen ik las dat volgens hem een heel groot deel van alle ziektes voortkomen vanuit het Eppstein Bar virus. Dit kennen we in Nederland als de ziekte van Pfeiffer. Dit heb ik zelf ook in vrij erge mate gehad, en sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer helemaal fit geweest. Dit virus nestelt zich als het ware in de lever, en creëert daar veel afvalstoffen. Misschien weet je dat bij endometriose de werking van de lever ook een grote rol speelt, omdat de lever zo belangrijk is bij de hormoonbalans.

Mijn interesse was dus gewekt en ik heb het boek in één dag uitgelezen en ben er direct mee aan de slag gegaan. Ik zal even heel kort uitleggen waar zijn aanpak uit bestaat, maar wil benadrukken dat ik denk dat je ook echt zelf je hierin moet verdiepen als je dit wilt doen, en het boek moet lezen zodat je het volledige verhaal begrijpt.

Medical Medium in het heel kort

Het gaat erom te zorgen dat het virus uit je lichaam gaat of minder actief wordt. Omdat het virus de lever aantast, is het essentieel om de lever zoveel mogelijk te ontlasten, zodat deze kan helen. Dit doe je door heel licht verteerbaar te eten, vrijwel volledig plantaardig en heel weinig vetten en proteïnen.

Hij legt uit hoe heilzaam fruit is voor het lichaam, en dat we ten onrechte bang zijn geworden voor de suikers in fruit. Geraffineerde, toegevoegde suiker is uit den boze, maar dit is compleet onvergelijkbaar met de suikers die van nature in fruit voorkomen. Fruit is heel licht verteerbaar voor het lichaam, maar geeft wel veel energie. Het kost weinig energie om het te verteren, waardoor je je spijsvertering zo min mogelijk belast.

Wanneer je Medical Medium ‘doet’ ga je dus veel fruit eten, en flink detoxen.

Hij noemt een aantal ‘no-foods’ en ook een 28-dagen cleanse in zijn boek. Die laatste is vrij strikt en echt niet geschikt om langere tijd te doen, vindt ik persoonlijk. Want je krijgt erg weinig vetten (ook de goede) binnen en erg weinig proteïnen (ook de goede).

Verder is het belangrijk een aantal supplementen te nemen, die helpen de lever te helen en het virus aan te pakken. Hij noemt er verschillende in het boek, voor verschillende situaties. Er is dus geen standaard advies en het is echt een kwestie van inlezen, en voelen wat voor jouw situatie goed is. Voor Eppstein Barr raadt hij wel altijd Cat’s Claw aan, en dit heb ik ook langere tijd genomen zelf. Ook spirulina is erg belangrijk.

Bleekselderijsap

Dan is er het bleekselderijsap. Misschien is het je opgevallen dat je ineens steeds meer hoort over bleekselderijsap, het is bijna een soort hype geworden, en dit komt door Medical Medium. Ik heb het zelf ook al een aantal keer genoemd hier in artikelen. Volgens Anthony William is het heel belangrijk om ‘s ochtends vers geperst beekselderijsap te drinken, op een nuchtere maag. Door de samenstelling ervan is het heel helend voor je spijsvertering, voor je maag en darmen.

Ik heb dit zelf lang gedaan en merkte dat ik er echt meer energie door kreeg, en ook veel minder dips gedurende de dag en minder ongezonde cravings. Ik vind het dan ook een enorme aanrader en denk dat het heel goed is om te doen wanneer je endometriose hebt (ook als je verder niks met Medical Medium doet).

Mijn ervaring met Medical Medium

Toen ik ermee begon ben ik er helemaal voor gegaan, dit was eind 2016. Ik volgde de cleanse waarbij ik alleen fruit at (inclusief een speciale smoothie) tot lunchtijd, lunchte met een salade en alleen ‘s avonds warm at, dit is een minder zware versie van de cleanse, je kan ook helemaal rauw eten. Zelf vond ik dat veel te zwaar en lastig.

Door alles wat ik deed, ging ik behoorlijk ontgiften en daar had ik soms best last van. Ik merkte wel ook veel energie in het begin, maar ik kreeg bijvoorbeeld ook tijdelijk pukkels op mijn rug. Ook heb ik tijdje veel pijn gehad bij mijn lever. Ik heb me er een tijd vrij strikt aan gehouden en viel er ook door af. Het is lastig om voldoende voeding binnen te krijgen als je vooral veel fruit eet. Je moet dan echt veel fruit eten namelijk, en dat is ook best duur.

Toch denk ik dat het wel heel goed voor me is geweest dat ik dit heb gedaan. Ik ben later weer terug naar het endometriose dieet gegaan, waarbij ik in periodes nog wel het bleekselderijsap nam en de smoothie ben ik ook blijven nemen. Maar het is niet altijd makkelijk geweest en vraagt ook wel een zekere toewijding.

Later in begin 2018 ben ik weer wat meer mee bezig geweest, maar dan wat minder strikt.

Ik heb er best wel wat verschillende ervaringen mee, die niet alleen maar positief zijn. Omdat ik me soms ook best ziek heb gevoeld door het ontgiften. Ook van anderen weet ik dat zij het soms lastig vonden. Ga je ermee door omdat je aan het ontgiften bent, of is het eigenlijk niet meer gezond? Van iemand weet ik dat zij zich steeds zwakker ging voelen uiteindelijk, en zich pas weer beter voelde toen ze weer ‘normaler’ ging eten.

Ik geloof er wel nog steeds in, en ik denk dat het heel goed is om het boek te gaan lezen. De bleekselderijsap en de smoothie zijn sowieso heel goed om te gaan doen. De smoothie is trouwens de ‘heavy metal detox smoothie’ die is bedoeld om te ontgiften van zware metalen. Je kan dit heel goed combineren met het endometriose dieet.

Ook ben ik erdoor anders over fruit gaan denken, en dit meer gaan eten.

Medical Medium en endometriose

In zijn boekt noemt hij niet endometriose, maar wel in zijn online radioshow en in enkele Facebookgroepen waar hij voorheen antwoord gaf op vragen. Hij raadt bij endometriose verder aan om frambozenbladthee te drinken, en brandnetelthee. Dit ben ik dan ook gaan doen tijdens mijn menstruaties.

Het ontstaan van endometriose

In een van zijn radio shows, is zijn uitleg voor het ontstaan van endometriose, dat de baarmoeder ‘geprogrammeerd’ is om schoon te zijn, vrij van gifstoffen en virussen (omdat het in een zo schoon mogelijke omgeving in staat moet zijn nieuw leven voort te brengen). En dat endometriose ontstaat door de neiging van de baarmoeder weefsel af te stoten dat deze stoffen bevat, de endometriosecellen dus. Dus endometriose zijn vervuilde, door de baarmoeder afgestoten cellen. Omdat de baarmoeder zo schoon mogelijk wil zijn, om een kindje erin te kunnen laten groeien.

Wat te doen tegen endometriose?

Hij raadt aan om volledig plantaardig te eten, in ieder geval voor een periode. Verder om granen (gluten) te laten staan, de 28-day cleanse te doen, veel zoete aardappel te eten, bleekselderijsap te drinken, de heavy metal smoothie te drinken, en dagelijks sterke citroenmelisse thee te drinken, eventueel samen met brandnetel. En dit ook af te wisselen met frambozenbladthee.

Verder is het belangrijk om zink te nemen, spirulina, B12, en veel peterselie en koriander te eten (deze zitten overigens in de smoothie).

Ik geloof voor mezelf dat het mijn gezondheid zeker geholpen heeft, maar het is denk ik echt iets waar je zelf een weg in moet vinden. En dat het vaak zo gaat dat je dit een tijdje probeert, en dan weer terug gaat naar het endometriose dieet bijvoorbeeld. Ook de supplementen is een hele zoektocht. Hij raadt bewust geen doseringen aan, maar om naar een deskundige te gaan.

Ik ben hierdoor wel sterker geworden en de endometriose ging minder een rol spelen in mijn leven. Toch merkte ik in 2018 dat mijn cyclus weer te kort werd en mijn huid onrustig. Toen ben ik weer het supplement DIM gaan nemen en daar merkte ik direct veel verbetering door. Er zijn dus altijd meerdere manieren.

Heb jij Medical Medium gelezen, of geprobeerd? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

4 reacties op “Mijn ervaring met Medical Medium bij endometriose

 1. Der zegt:

  Ik heb 2 boeken van medical medium.
  Het dieet gaat inderdaad meer over het fruit eten. Er staat ook bij welke fruit voor welk orgaan goed is en wanneer je het kan eten. Heel erg interessant!
  Ik heb zijn dieet niet 100% gevolgd, omdat ik het best wel zwaar vond.
  Bleekselderijsap heb ik 5 maanden lang elke ochtend op een nuchtere mag gedronken.
  Ben een jaartje mee gestopt, maar zit er weer aan te denken om ermee te beginnen.

 2. Diana zegt:

  Wat fijn om je persoonlijke ervaringen te lezen over Medical Medium. Ik ben er zelf zomer 2019 mee aan de slag gegaan en wacht nu op zijn nieuwe boek (vorige week besteld) Cleanse to Heal. Daar staat als het goed is specifiek informatie over Endometriose. Ik zal mijn ervaring daarmee ook delen in de groep.
  Ik heb erg veel zin in de Cleanse en ben dan ook benieuwd hoe mijn lijf gaat reageren. Liefs en bedankt weer voor een fijn artikel

 3. Nikita zegt:

  Super fan van medocal medium, zijn instagram is echt elke dag weer een genot. Kijk inderdaad ook zeer uit naar zijn nieuwe boek die morgen in Nederland uit komt waarin hij specifiek op endometriose in gaat. De 28 dagen cleanse (dat boek) nog niet gelezen maar overweeg het wel te doen. Eerst maar even deze cleanse aankijken die morgen op mn mat ligt.

  Al weer paar maanden steady mn bleekselderij sapjes aan het drinken. Hele goede ph waardes hierdoor en zorgt voor heldere focus geest.

 4. Han Jansen zegt:

  Dag Heleen, inspirerend om te lezen wat het je doet. Ik kon de bleekselderij helaas niet goed verdragen en was dan de hele dag misselijk dus ik heb niet doorgezet. Ook voel ik me niet heel goed bij altijd compleet plantaardig eten. Ik ben wel heel benieuwd naar die Heavy Metals Detox want ik heb me er verder niet meer in verdiept hierdoor. Ook interessant dat je schrijft over frambozenblad en brandnetel want die thee dronk ik eerder vaak toen ik nog een tuin had met deze planten. Weet je ook welke stoffen wat doen? Ik was vergeten dat ik dit deed en waarom. Dankjewel voor dit artikel Hele boeiende visie op endo ook!

Reacties zijn gesloten.