Natuurlijke Progesteron Creme bij endometriose

natuurlijke-progesteron-cremeIk heb nu al regelmatig goede verhalen over natuurlijke progesteroncrème bij endometriose gehoord, maar ik heb het zelf nooit gebruikt. Toch wil ik er graag wat meer informatie over geven omdat dit het enige natuurlijke alternatief is om hormonen te gebruiken bij endometriose. Helaas zijn voor zover ik weet artsen in Nederland er niet mee bekend, wel een aantal alternatief therapeuten. Natuurlijke progesteroncrème (in het kort NPC) heeft bekendheid gekregen door het boek ‘Menopauze, alles wat je dokter je niet vertelt’ van de Amerikaanse arts dr. John R. Lee. De titel doet vermoeden dat dit boek alleen over de menopauze gaat, maar dit is niet zo. Zijn stelling is dat problemen bij de menopauze meestal niet worden veroorzaakt door een tekort aan oestrogenen (wat vaak wordt gedacht), maar juist door oestrogeendominantie. En datzelfde probleem hebben we bij endometriose ook…

De oplossing van dr. Lee bij oestrogeendominantie is NPC, ik zal er hier wat meer over vertellen, maar ik raad je altijd aan je hier zelf verder in te verdiepen wanneer je denkt dat dit wat voor je is. Het beste is om een deskundige te vinden die met NPC werkt, dit zijn er steeds meer in Nederland. De naam zegt het eigenlijk al, NPC is een crème op natuurlijke basis met natuurlijk bio-identiek progesteron. Het is een crème omdat je huid dit makkelijk en geleidelijk opneemt, en je zo je lever niet nog meer belast met het afbreken van hormonen. NPC is de enige behandeling met hormonen voor endometriose die helemaal natuurlijk is en ook nog eens geen bijwerkingen heeft.

NPC bij endometriose
Wanneer artsen ons reguliere hormoonbehandelingen voorschrijven, bestaat dit altijd uit óf de pil met een relatief hoog gehalte aan progesteron, of een middel dat bestaat uit een synthetische variant van progesteron, of een middel dat onze cyclus helemaal stil legt. Het is bekend dat wij teveel/overactief oestrogeen hebben en dat er dus een grote hormonale disbalans in ons lichaam is. Dit kun je op een natuurlijke manier aanpakken door je lichaam te helpen deze balans te herstellen, zoals met het dieet en door te ontgiften, want je lever is het orgaan dat het teveel aan oestrogeen hoort af te breken. Maar dit is niet altijd voor iedereen voldoende, bij sommigen blijft de endometriose te actief bijvoorbeeld. NPC zou dan een uitkomst kunnen bieden. NPC wordt altijd aangeraden samen met een verandering van het voedingspatroon en levensstijl, oftewel het endometriose dieet dus. NPC wordt ook ingezet voor vrouwen (met of zonder endometriose) die zwanger willen worden.

Zoals je waarschijnlijk weet, is zwanger zijn erg goed voor endometriose. De endo kan zich dan niet verder ontwikkelen en komt tot rust. Dit komt voornamelijk doordat wanneer je zwanger bent, je grote hoeveelheden progesteron aanmaakt. Dit is ook de reden waarom NPC goed kan helpen tegen endometriose.

Hoe NPC gebruiken
Standaard raad dr.  Lee aan om NPC te gebruiken tijdens de luteale fase van je menstruatie, dit is vanaf de dag na je ovulatie tot je menstruatie. Wanneer je dit doet kun je nog gewoon zwanger worden, en kan het zelfs je vruchtbaarheid helpen vergroten. Voor vrouwen die niet ovuleren, raad hij aan om 2 tot 5 maanden de NPC voor een langere periode tijdens je cyclus te nemen, namelijk van dag 5 t/m 26 van je cyclus (dit wordt ook wel ‘NPC shutdown’ genoemd, dr. Lee raadt hierbij aan om ook te werken aan het ontgiften van je lever). Hierdoor ovuleer je een tijdlang helemaal niet, en wanneer je hier weer mee stopt, wordt na deze ‘stillegging’ je ovulatie juist ineens extra gestimuleerd. Dit is volgens een zelfde soort theorie als waarom Lucrin wordt ingezet vóór een IVF-traject (dan wordt ook eerst de cyclus helemaal stilgelegd, alleen heeft het meestal hele nare bijwerkingen). Bij endometriose raad dr. Lee aan om NPC voor ten minste 6 maanden te gebruiken van dag 8 t/m 26 van je cyclus. Je hebt dan steeds één week rust, een soort stopweek dus, ook hierbij ovuleer je niet. Wanneer de endometriose onder controle is kun je overgaan op de gewone behandeling waarbij je de NPC alleen tijdens de luteale fase van je cyclus neemt (12 dagen).

NPC kan ook helpen ter voorkoming van een miskraam, omdat in het eerste trimester progesteron een heel belangrijk hormoon is en een tekort daaraan een miskraam kan veroorzaken. Raadpleeg als je dit wilt gaan doen (en je vermoedt dat je inderdaad te weinig progesteron aanmaakt) een deskundige en laat je progesterongehalte testen.

NPC kan trouwens ook heel erg goed helpen bij het verkleinen van cysten, omdat die ook worden veroorzaakt door een teveel aan (overactief) oestrogeen. Ontgiften is daarbij ook extra belangrijk.

Dit klinkt goed, ik wil er meer van weten!
Ik raad je dan in ieder geval aan het hierboven genoemde boek va dr. Lee te lezen. Daarnaast zou ik ook altijd proberen een deskundige te vinden die met NPC werkt en die dan ook eerst je hormonen gaat testen. Ik vind NPC niet iets om zomaar zelf mee te gaan dokteren, omdat je dan toch met hormonen ‘rommelt’. Ik weet dat veel (of misschien alle?) therapeuten die zijn opgeleid als ‘Trainer Hormoonfactor’ (nav het boek ‘De Hormoonfactor’) ermee werken. Toevallig had ik via Twitter contact met twee vrouwen die Hormoonfactor trainer zijn en een praktijk hebben die NPC aanraadden bij endometriose. Er was een site waarop je in heel Nederland Hormoonfactor trainers kon vinden, maar ik kan deze niet meer vinden. Ook Stephanie van der Hulst schijnt ermee te werken heb ik gehoord, zij werkt daarnaast ook met Chinese geneeskundige en acupunctuur.

Ervaringen
In Nederland is NPC nog niet zo heel bekend, en nog minder specifiek voor endometriose. Een vrouw in de Facebook groep heeft er wel een heel goede ervaring mee, zij is enkele jaren zwanger geworden dankzij NPC! Lees hier haar ervaring> Echt een aanrader om te lezen als je wilt weten wat NPC voor je kan doen tov reguliere behandelingen.

Meer weten?
Op de site natural-fertility-info.com en de site endo-resolved.com (beiden Engels) vind je ook nog meer info over NPC bij endometriose. Je kan NPC niet gebruiken naast reguliere niet-natuurlijke hormoonbehandelingen zoals de pil en Lucrin. Ik zou het ook niet samen met kruiden gebruiken die een hormonale werking hebben. Het wordt soms wel gebruikt samen met maca maar dit zou ik zelf niet zomaar doen zonder deskundig advies.

Voor alle duidelijkheid, dit is wat ik van NPC weet en heb gehoord maar ik heb er verder zelf geen ervaring mee. Ik heb NPC niet gebruikt omdat het dieet bij mij goed genoeg aansloeg, wat voor een groot deel ook komt doordat ik heel veel aan ontgiften heb gedaan denk ik zelf (dit raadt dr. Lee ook aan). Het heeft dus geen zin om mij persoonlijk vragen te gaan stellen over NPC, maar ik wil deze informatie wel graag met jullie delen. Als je denk dat NPC wat voor je is, ga dan op onderzoek uit en probeer zeker iemand te vinden die met NPC werkt (meestal kun je het dan ook bij diegene kopen).

Heb jij ervaring met NPC? Dan hoop ik dat je hier je ervaring wilt delen!

6 reacties op “Natuurlijke Progesteron Creme bij endometriose

 1. Susanne zegt:

  Dat is ook toevallig, ik ben net 2 maanden geleden met NPC begonnen. Boek van Dr. Lee binnenste buiten gekeerd en toch maar de stap gewaagd. Ik ben na de 2e IVF poging heel hard onderuit gegaan qua hormonale disbalans (giga depressie, extreme vermoeidheid en langzaam herstel daarvan) dus ik ben niet over 1 nacht ijs gegaan. Ik smeer alleen in de luteale fase, dus tussen eisprong en menstruatie. De eerste maand merkte ik gelijk dat ik minder aan het spotten was, hoera. M’n menstruatie was aanzienlijk minder pijnlijk, maar dat kan toeval zijn. Nu, de 2e cyclus ben ik minder enthousiast. Ik spot juist méér en ben opeens 4 dagen te vroeg ongesteld geworden, dwars door de NPC heen. Het is wel weer, net als vorige keer, een ander soort menstruatie. Geleidelijker, het bouwt rustig op en tot nu toe nog zo goed als pijnvrij. Het duurde ook wat langer vorige keer, lijkt er op dat dit nu weer is. Misschien dat het daarom ook minder pijnlijk is…? Daarnaast heb ik sterk het gevoel dat m’n energienivo een sprongetje gemaakt heeft naar beter. Ik wil nog niet te vroeg juichen maar so far so good. Maar goed, meer spotten is natuurlijk niet de bedoeling! Er gebeurt wel wat, dat wel. Ik ga volgende maand de dosering wat verhogen, kijken wat er dan gebeurt. Ik voel me er verder prima bij. Het enige waar ik voor mezelf rekening mee moet houden is dat ik gevoelig ben voor sterke dalingen in progesteron omdat ik daar depressief op kan reageren. Maar omdat het zo direct werkt en het om kleine doseringen gaat, ben ik er niet zo bang voor.
  Groetjes, Susanne

 2. Heleen zegt:

  Klinkt veelbelovend Susanne! Ik ben benieuwd hoe het verder voor je gaat verlopen, hou je ons op de hoogte?

 3. Susanne zegt:

  Hoi Syl, ik heb gekozen voor Progesta Plus van Aarissé health care omdat daar geen parabenen inzitten en het op basis is van lyposomen en (heel belangrijk want dat gaat nog al eens mis!) er zit USP Natural Progesteron in. Dat laatste wil zeggen dat er echt natuurlijke progesteron in zit en geen (extract van) wilde yam =diosgenin. Dit is nog niet omgezet is in natural progesteron. Die omzetting kan je lichaam niet zelf doen zo schrijft Dr. Lee maar moet in het laboratorium gebeuren. Daar moet je echt alert op zijn. Op de site van Helen Pensanti wordt je namelijk gewoon belazerd: Op het voorbeeld etiket op de site stond Natural Progesteron en op het etiket van het potje wat ik thuisgestuurd kreeg stond, jawel, Diosgenin. Ik kon het potje terugsturen naar de website waar ik het gekocht had en kreeg mn geld terug. Dat was erg netjes.
  Wat betreft de liposomen, daarvan begrijp ik dat deze snel door het lichaam opgenomen en verwerkt worden terwijl je bij andere carrier mechanismen een depot vorming kan krijgen. Als je dan stopt met smeren, duurt het nog een paar dagen voordat de progesteron uit je systeem is. Dat wilde ik niet, ik wil zo strak mogelijk mijn eigen cyclus kunnen volgen.
  Ik bestel rechtstreeks vanaf hun site. Het wordt verstuurd vanuit Amerika maar ikmhad het tot nu toe binnen 4 dagen in huis.
  Oh ja, ook wel handig. Het zit in een pompsysteem. 1 pompje is 20 mg, dan weet je wat je smeert.

  Ik ben deze cyclus dus de dosering aan het verhogen. De vorige 2 x smeerde ik 20 a 30 mg per dag verdeeld over de ochtend en de avond. Nu heb ik 2 dagen 40 mg gesmeerd en merkte ik dat de gevoeligheid van mn borsten afnam in de paar uur na het smeren. Ha! Maar daarna weer terugkwam. Toen heb ik 3 dagen 60 mg gesmeerd. Dit ging ook nogsteeds prima qua hoe ik me voelde enzo en ook beter mbt de gevoeligheid van de borsten. En en en: al een week niet gespot! Yeah!
  Vandaag dacht ik om de dosering van 60 mg te verdelen over 3 x smeren ipv 2. Dat is work in progress zeg maar 🙂 Alleen begon ik vandaag toch weer te spotten. Argh. Ik ben blij met de geboekte vooruitgang, maar ook wel benieuwd hoe deze cyclus verder gaat verlopen.

  Ik ben ook erg benieuwd naar anderen met ervaring met deze creme trouwens. Anyone?

  Grtz, Susanne

 4. Lesley Bek zegt:

  Interessant. Jammer alleen dat dit niet icm de reguliere pil gebruikt mag worden. Want ik zou het graag proberen, om een andere reden dan de meesten.

  Mijn kinderwens is reeds vervuld (via adoptie) en ik ben “uitgeopereerd” en op zich redelijk klachtenvrij.

  Maar ik zou zo graag wat willen afvallen en dat lukt met geen mogelijkheid met mijn hormonale disbalans.

  In elk geval veel succes voor jullie!
  Gr.
  Lesley

 5. Susanne zegt:

  Een korte up-date over het gebruik van de NPC. De menstruatie was als vanouds pijnlijk vorige keer – dat was na gebruik van een steeds hoger wordende dosis NPC. Teleurstellend!! Deze maand daarom weer lekker zonder creme en wat gebeurt er? Ik heb nog nooit ZO VEEL energie gehad. Op het ADHD-achtige af af en toe (ook niet echt fijn). Dat kan haast geen toeval zijn. Ik kan het in ieder geval niet op een andere manier verklaren. Nu staat de menstruatie weer op het moment van doorbreken – we zullen zien hoe het deze keer gaat.

Reacties zijn gesloten.