Oestrogeendominantie en endometriose: de invloed van hormonen op je symptomen

Ik heb het al vaker gehad over oestrogeendominantie en de relatie met je endometrioseklachten. Het wordt zelfs gezien als een van de mogelijke oorzaken ervan. Maar oestrogeendominantie is niet dé oorzaak voor endometriose. Het kan namelijk de oorzaak zijn van verschillende problemen, waaronder endometriose.

Aan de andere kant hebben vrouwen met endometriose vrijwel altijd een te hoge waarde estradiol, een vorm van oestrogeen. Dit is gebleken uit onderzoek.

Dat wanneer je endometriose hebt, je hormonen niet in balans zijn, is sowieso wel duidelijk. En oestrogeendominantie is in ieder geval iets dat de endometriose verergert. 

Oestrogeendominantie en endometriose: de invloed van hormonen op je symptomen

Oestrogeendominantie ontstaat wanneer er een disbalans is tussen oestrogeen en progesteron in het lichaam, met te veel oestrogeen in verhouding tot progesteron. Dit kan verschillende symptomen veroorzaken.

Wat zijn symptomen van oestrogeendominantie?

Misschien heb je last van klachten zoals zware menstruaties, pijnlijke borsten of stemmingswisselingen. Dit zijn typische signalen dat er een disbalans in je hormonen is, waarbij oestrogeen de overhand heeft. Je lichaam kan het teveel aan oestrogeen niet goed verwerken, wat zich kan uiten in:

  • Opgeblazen gevoel
  • Gewichtstoename, vooral rond je buik
  • Vermoeidheid en lusteloosheid
  • Verergering van pijn en ontstekingen rondom je menstruatie
  • Verminderde libido
  • PMS
  • Stemmingswisselingen
  • Gevoelige borsten

Wanneer je endometriose hebt, is dat op zich al een teken van oestrogeendominantie.

Waarom is het belangrijk om oestrogeendominantie aan te pakken?

Oestrogeen zorgt ervoor dat endometrioseweefsel zich blijft gedragen zoals het zou doen tijdens je menstruatiecyclus: groeien, dikker worden en uiteindelijk bloeden. Maar omdat dit weefsel zich buiten je baarmoeder bevindt, kan het bloed niet weg.

Dit zorgt voor ontstekingen, pijn en het vormen van littekenweefsel. Het verminderen van oestrogeendominantie kan deze processen afremmen en je klachten verlichten. Kortom, het verergert je endometriose en geeft ook vervelende extra klachten.

Wat kun je doen om oestrogeendominantie te verminderen?

Het is belangrijk om je lichaam te ondersteunen in het herstellen van de hormonale balans. Dit kan bijvoorbeeld door je lever beter te laten werken, omdat deze een cruciale rol speelt in het afbreken van overtollig oestrogeen.

Natuurlijk speelt voeding en levensstijl hierin ook een grote rol, dit is ook een van de redenen waarom het endometriose dieet effect kan hebben. Maar oestrogeen wordt ook beïnvloed door factoren in andere stoffen die we binnenkrijgen.

  • Denk aan het vermijden van toxines en chemicaliën waar mogelijk, en het verminderen van blootstelling aan xeno-oestrogenen – stoffen die oestrogeen nabootsen in je lichaam en je hormonen verder uit balans brengen. Deze zitten vaak in plastics, cosmetica en schoonmaakproducten.
  • Een andere belangrijke factor is stress. Wanneer je lichaam langdurig onder stress staat, maakt het meer cortisol aan, wat een negatieve invloed kan hebben op de balans tussen oestrogeen en progesteron. Stressreductie is dus niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor je hormoonhuishouding.

Hoe beïnvloedt je levensstijl oestrogeendominantie?

Je levensstijl heeft veel invloed op je oestrogeenniveaus. Door regelmatig te bewegen en je stress te beheersen, kun je bijdragen aan een betere hormoonbalans. Intensieve beweging is misschien niet altijd haalbaar met endometriose, maar zelfs lichte beweging zoals wandelen of yoga kan al een groot verschil maken. Je lichaam reageert positief op beweging door de afbraak van overtollig oestrogeen te stimuleren en ontstekingen te verminderen.

Het draait allemaal om het vinden van meer balans. Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen helpen om de invloed van oestrogeendominantie op je endometrioseklachten te verminderen.

Dus als je merkt dat je symptomen zwaarder worden of moeilijker te beheersen zijn, is het misschien tijd om te kijken hoe je deze hormonale disbalans kunt aanpakken.

Een reactie op “Oestrogeendominantie en endometriose: de invloed van hormonen op je symptomen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *