Ontbijt recept: pannenkoeken met havermout!

Het is hoog tijd voor weer een lekker recept! Ik ga proberen wat vaker lekkere recepten voor jullie te plaatsen, ik heb onlangs ook weer erg lekkere nieuwe smoothie-recepten uitgeprobeerd! Maar nu eerst een lekker ontbijt recept dat ik jullie niet wil onthouden, ideaal voor als je in het weekend iets speciaals wil eten en ook familie- en huisgenoten zullen dit erg waarderen!

Havermout = gezond!
Ik ben een groot fan van havermout, het bevat van nature geen gluten en het is erg gezond. Ik vind het een lekker en goed vullend begin van de dag. Havermout is erg goed van ons omdat het belangrijke mineralen zoals magnesium bevat en ook een goede bron is van proteïnen. Zelf ben ik dan ook gek op havermoutpap (lees mijn artikel Ontbijt tips! hoe ik dit maak) maar ik weet dat niet iedereen van pap houdt. Daarom dit keer een ontbijtrecept met havermout maar geen pap! Je kan namelijk ook lekkere pannenkoeken maken met havermout. Dit recept is vrij calorierijk en ik zou niet elke ochtend ontbijten met iets dat in vet gebakken is, maar voor af en toe is dit een welkome afwisseling. En je kan ze natuurlijk ook op elk ander moment van de dag eten 🙂

Het recept
125 ml havermout
60 ml appelmoes zonder suiker (bij de supermarkt heeft Hak meestal een variant zonder suiker, maar liefst koop je biologisch én zonder suiker. Let op: de biologische van de AH bevat wel suiker!)
1 ei
ontgeurde kokosolie

Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een blender tot je een glad mengsel hebt. Je kan er naar smaak ook wat kaneel aan toevoegen (ook erg gezond!) of natuurlijk vanille-extract als je dat hebt (geen nep aroma). Je maak deze pannenkoeken het beste wat kleiner dan de gemiddelde Hollandse pannenkoek en ietsje dikker, een Amerikaanse pannenkoek dus. Bak de pannenkoeken in de kokosolie. Erg lekker natuurlijk is om er bosbessen doorheen te doen, en zo maak je het ook nóg gezonder. Deze doe je niet in de blender er al bij, maar als je het beslag in de pan doet. Appel is ook erg lekker!

Ben je in een erg ondeugende bui en heb je het in huis, dan is een scheutje maplesyrup natuurlijk onweerstaanbaar bij dit gerecht. Helaas vrij duur in Nederland, een kleine tip voor als je weer eens in Frankrijk met vakantie bent: je kan het daar in de supermarkt kopen en is een stuk goedkoper dan bij ons!

8 reacties op “Ontbijt recept: pannenkoeken met havermout!

 1. Sarah zegt:

  Hoi,
  Sinds twee maanden volg ik ook het dieet. Ik ben onlangs geopereerd aan mijn endometriose, het heeft vier jaar geduurd voor bij mij de diagnose gesteld werd en ben blij dat ik me nu eindelijk weer beter voel.
  Ik heb zelfs een speciaal endometriosedieet kookboek besteld bij bol.com. Het is weliswaar in het Engels, maar de recepten zijn erg lekker en niet al te moeilijk.

  • Heleen zegt:

   Hoi Sarah, welkom bij de club! 🙂 Welk boek heb je besteld, is dat ‘Endometriosis: Healing trough nutrition’ van Dian Mills? Een goed boek inderdaad! De recepten vond ik zelf wat minder, misschien is dat gewoon mijn smaak. Ook was ik het niet met alle dieet adviezen eens, maar dit is denk ik ook voor iedereen weer zijn eigen ontdekkingstocht. Zelf merkte ik bijvoorbeeld pas echt veel verbetering toen ik helemaal geen gluten meer ging eten.

 2. Sarah zegt:

  Hoi Heleen,
  Het is inderdaad een hele zoektocht! Ik ben er zelf bij uitgekomen doordat bij een goede accupuncturist uitkwam die mijn eetgewoonten onder de loep ging leggen.
  Het boek wat ik heb heet “recipes for the endometrioses” van Carolyn Levett.

 3. Vanessa zegt:

  Hoi,
  Ik ga die pannekoekjes zeker eens maken, ze zien er heerlijk uit! Het is een fijne afwisseling voor de havemoutpap. Vanmorgen heb ik een beetje appeldiksap bij mijn havermout gedaan, die zoete toets was wel lekker.

 4. Karin van Vaalen zegt:

  Hoi Heleen,

  Bedoel je met 125 ml havermout misschien mg? Of heb je er iets vloeibaars van gemaakt?
  En ahornsiroop koop ik gewoon bij de Jumbo, smaakt prima en helemaal niet duur!

  • Heleen zegt:

   Hoi Karen, nee ik bedoel echt milliliter, je kan gewoon je havermout in een maatkan doen en kijken tot hoever het komt. Is makkelijker dan wegen vind ik 🙂 Fijn dat je goedkope ahornsiroop gevonden hebt, meestal is het vrij prijzig. Controleer wel even of het 100% ahornsiroop is en geen suikersiroop met ahornsmaak of iets dergelijks.

 5. Thanya zegt:

  Hi Heleen,

  Super mooie en informatieve site. Dank je wel.
  Je recept voor de pannekoeken is echt heerlijk. En idd met ahornsiroop is het super lekker 😉
  Dank je wel.

 6. Charissa zegt:

  Zo lekker. We eten ze in het weekend en op vrije dagen ook doordeweeks. Kids zijn ook fan.

  Is op deze manier havermout eten net zo gezond als ongebakken?

Reacties zijn gesloten.