fbpx

Recept: simpele bietenstamppot met zoete aardappel

bieten stamppotMet dit weer is het echt tijd voor winterse stamppotten. Eigenlijk hield ik nooit zo van stamppotten en ik maakte ze ook nooit, maar bietenstamppot vind ik wel heel lekker en sinds ik erachter ben gekomen dat mijn zoontje het ook heerlijk vindt, maak ik het nu regelmatig. Dit is geen culinair hoogstandje, maar gewoon een simpel en snel gerecht voor op een gewone dag :-).

Al snelde ruilde ik de gewone aardappel in voor de zoete aardappel, ik vind het zelf lekkerder, het vult ook meer (voedzamer) en het haalt het koolhydratengehalte omlaag. Ik maak dit recept altijd met (biologische) voorgekookte bieten, omdat dat het nog een sneller en makkelijker recept maakt, en het is ook niet duur. Maar je kan het natuurlijk ook gewoon met verse bieten maken en deze zelf koken.

De stamppot zelf mist nog wel een proteïnebron bij de maaltijd, zelf doe ik er meestal Quorn stukjes (naturel) bij. Je kan er ook een simpel omeletje bij eten of champignons bakken en erdoorheen doen. Maar er zijn vast ook lekkere opties met vlees die je erbij kunt eten of een stukje vis. Omdat ik als vegetariër daar geen verstand van heb zijn suggesties voor wat hier lekker bij is welkom!

Ingrediënten: 

 • halve kilo zoete aardappel
 • halve kilo (voorgekookte) bieten
 • 1 appel
 • 1 (rode) ui
 • klein beetje citroensap
 • peper en zeezout naar smaak
 • bakje Quorn naturel
 • beetje kokosolie (of biologische roomboter)

Schil de zoete aardappel en snij het in kleine stukken (ongeveer 2 centimeter). Stoom de aardappel ongeveer 15 minuten. Ik stoom altijd met een stoommandje in een gewone pan (€5,- bij Blokker). Bak de Quorn enkele minuten in een pan. Voor 1 tot 1,5 persoon zou ik een half bakje nemen en voor 2 personen een heel bakje. Eventueel een klein beetje peper toevoegen. Daarna de Quorn apart leggen en in de pan de in stukjes gesneden ui bakken. Dan nog even de bieten (in kleine stukken gesneden) en met de appel in stukjes gesneden toevoegen en meebakken.

Wanneer de zoete aardappel klaar is de bieten en appel toevoegen met een beetje citroensap en even flink stampen of fijnmaken met een staafmixer. Daarna de Quorn erdoor heen mengen (of apart serveren). Op smaak brengen met peper en zout. Om nog wat vetten toe te voegen aan deze maaltijd roer ik er op het einde vaak nog een beetje kokosolie of roomboter doorheen.

Je hoeft de bieten en appel niet per se te bakken trouwens, maar ik doe dit altijd wel even.

Dit simpele recept is ook ideaal om extra veel van te maken en de helft in de vriezer te bewaren, verdubbel dan de ingrediënten.

Je kan best veel variëren met dit recept, het is bijvoorbeeld ook lekker om er op het einde wat feta of geitenkaas doorheen te doen!

Een reactie op “Recept: simpele bietenstamppot met zoete aardappel

 1. Ditha zegt:

  Altijd lekker bij bietjes en dus ook bij de stamppot is haring, ik eet zelf graag gerookte haring (spekbokking) of gerookte makreel bij bietenstamppot of geroosterde bietjes. Net als de stamppot heel snel klaar ook 😉

Reacties zijn gesloten.