fbpx

Mijn jaar begint goed, en zonder cyste!

iStock_000006633969XSmall-400x265Een heel gelukkig nieuwjaar nog voor iedereen! Voor mij was 2015 een bewogen en vaak moeilijk jaar, er is veel gebeurd en veranderd in mijn leven. Ik heb daarom goede hoop voor 2016, het kan alleen maar beter worden eigenlijk! Ook hoop ik weer meer tijd en inspiratie voor deze site te hebben, zodat ik meer interessante informatie en handige tips met jullie kan delen. Maar eerst ga ik nog even verhuizen, dus ik ben de komende tijd nog lekker druk :-).

Vorig jaar: weer een cyste
Degenen die mijn site volgen weten dat ik halverwege vorig jaar erachter ben gekomen dat ik weer een cyste had. Dit bleek op een echo bij het Endometriose in balans centrum van het Bronovo ziekenhuis. Ik had toen weer veel klachten en veel pijn en had al verwacht dat er wel wat aan de hand zou zijn. Ik ben toen (naast andere dingen) weer direct begonnen met hoge doseringen serrapeptase, wat meteen al een klein wondermiddeltje voor mij bleek want de pijn werd direct minder. Met toestemming van mijn arts ben ik vervolgens zonder pil en zonder operatie op mijn eigen manier door blijven gaan. Met het dieet, serrapeptase en een paar andere supplementen.

Controle: cyste is verdwenen!
Na een aantal maanden, dat was afgelopen november, had ik weer een controle. En wat bleek, de cyste was helemaal verdwenen! Ik was zo ontzettend blij, dit was voor mij een enorme bevestiging dat ik goed bezig ben, en dat het niet altijd zo hoeft te zijn dat je niet zonder de pil kunt als je endometriose hebt. Ik weet dat dit voor iedereen anders is, en dat het soms niet anders kan. Maar ik zie zelf de pil als iets wat het uiteindelijk allemaal alleen maar erger maakt in plaats van dat het helpt bij endometriose. Je slikt tenslotte dan wel iedereen dag xeno-oestrogenen naar binnen, terwijl we die juist zouden moeten vermijden en we juist teveel oestrogenen in ons lichaam hebben bij endometriose.

Mijn cyste was dus weg! Nu gebeurt het zeker vaker dat cysten vanzelf verdwijnen, zeker als het kleinere zijn. De mijne was niet heel erg groot, 3,5 cm, maar dat is ook weer niet heel klein. En de cyste was verkleefd met mijn baarmoeder, en dat was ook helemaal verdwenen. Ik heb eerder cysten gehad, waarvan eentje van 4,5 cm. Ik heb daar toen de pil voor gehad en Lucrin, en ze werden geen millimeter kleiner. Nu was mijn cyste gewoon echt helemaal weg

Serrapeptase
Ik weet zelf zeker dat de serrapeptase daarbij geholpen heeft, alleen al omdat zodra ik ermee begon de pijn minder werd. Ook kwam er voor mijn eerstvolgende menstruatie ontzettend veel ‘troep’ naar buiten, allemaal bruine smurrie (je blech, klinkt smerig he, sorry!). Veel vrouwen met endometriose worden bang gemaakt om nog te menstrueren. Zelf zie ik de menstruatie als een soort reiniging, en ook als een ‘check’ om te zien hoe ik ervoor sta. Heb ik veel pijn? Is het bloed helder rood, of bruin met veel stolsels erin? Na een tijdje merkte ik weer wat minder effect, ik ben toen nog een hogere dosis gaan nemen, ik ontdekte een ander merk bij iHerb, namelijk van Arthur Andrew Medical. Deze serrapeptase bevat geen enkele andere toevoegen (die van Dr’s Best bevat verschillende hulpstoffen) en de dosering is heel erg hoog, 250.000 iu. Ik had het idee dat dit echt heel goed ging meteen en dat ik me beter voelde erdoor. Deze serrapeptase is duurder dan die ik eerst nam, maar dus wel veel puurder en helemaal zonder hulpstoffen, de capsules zijn alleen gemaakt van plantaardige cellulose.

Te hoog oestrogeen gehalte
Sinds ik de cyste had merkte ik daarnaast dat mijn cyclus steeds korter werd. Dat is een teken van teveel oestrogeen. Daarom begon ik ook weer met maca, dit is iets voor mij ontzettend goed werkt. Ik neem het tijdens de tweede fase van mijn cyclus (luteale fase) van mijn ovulatie tot menstruatie. Meteen merkte ik dat mijn cyclus weer langer werd!

Belangrijk om bij stil te staan…
Serrapeptase is een fantastisch hulpmiddel als je endometriose hebt, veel vrouwen hebben er erg veel baat bij en het wordt ook steeds bekender. Het is eigenlijk wel zo, dat het een vorm van symptoombestrijding is. Het kan goed helpen, op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen, maar je haalt de oorzaak er eigenlijk niet mee weg. Daarom blijf ik ook kijken naar het waarom, naar hoe ik weer een cyste (en klachten) heb kunnen krijgen. In mijn geval kwam dat naar mijn idee vooral doordat ik vorig jaar extreem veel stress heb gehad (en door hevige emoties ook niet altijd gezond at). Cystes kunnen komen door een teveel aan oestrogeen, dus het is ook belangrijk daar aan te werken en dus ook aan je lever, die ervoor moet zorgen teveel aan oestrogeen af te breken. Ook voeding speelt een grote rol, teveel suikers dragen bij aan groei in het lichaam op verschillende vlakken. Dit geldt bijvoorbeeld voor tumoren en kanker, maar ook bij cysten. Een stabiele bloedsuikerspiegel blijft echt ontzettend belangrijk voor ons!

9 reacties op “Mijn jaar begint goed, en zonder cyste!

 1. Gineke zegt:

  Wow, cyste weg! Gefeliciteerd! Ik heb respect voor hoe je voor jezelf/je eigen weg kiest.
  Voor jou ook een goed 2016 gewenst. En een zo min-mogelijk-stressvolle verhuizing gewenst. (tja, het blijft verhuizen he) 🙂

 2. Alice zegt:

  Wat bijzonder dat de cyste verdwenen is. Wat ijn voor je!
  Ik wens je veel goeds toe voor 2016.

  Groetjes,
  Alice

 3. Hester zegt:

  Inspirerend weer Heleen!
  Enneh, verhuizen levert “het mogen opruimen op”, geeft ook weer rust;-)
  Succes!

 4. Robyn zegt:

  Fijn dat die cyste weer verdwenen is, maar mag ik vragen om wat voor cyste het ging?
  Vorig jaar ben ik een eierstok kwijtgeraakt door een endometrioom (of zgn. chocolade-cyste) van 9 cm. Nu blijk ik bij mijn eerste controle in het Bronovo op mijn overgebleven eierstok een één zgn. functionele cyste te hebben en wéér zit er een endometrioom in. Gelukkig is die nog niet zo groot (2-3 cm), maar mij is verteld dat die nooit meer kleiner kan worden, alleen groter. Ik ben nu dus aan de pil gezet om mijn cyclus stil te leggen en de groei in ieder geval te remmen (dat is de hoop). Die functionele cystes (in verschillende aantallen en maten) heeft bijna iedereen en die kunnen komen en gaan begrijp ik.
  Maar wat een ellende zijn die hormonen (Cerazette dus zonder oestrogeen), dus ik ben naarstig op zoek naar info over het managen van een endometrioom als die er eenmaal zit. Ben inmiddels aan de serrapeptase en ga nu ook aan het dieet beginnen, maar of dat afdoende is voor mijn cyste is dus de vraag.

  • endodieet zegt:

   Beste Robyn, mijn cyste was ook een chocoladecyste. Bij mij hebben hormonen nooit geholpen bij cysten, ik heb in het verleden ook een grotere gehad van 8 cm maar die werd geen millimeter kleiner door hormonen (ik ben toen destijds geopereerd). Endometriosecysten kunnen wel degelijk verdwijnen maar vaak niet door hormonen. Ik weet van veel andere vrouwen waarbij ook hun cysten zijn verdwenen door natuurlijke methoden. Er is ook een onderzoek gedaan waarbij bleek dat NAC ook kan helpen bij het verminderen van cysten (alleen NAC is niet voor iedereen geschikt). Het is heel moeilijk te zeggen of in jouw geval serrapeptase en het dieet voldoende zal zijn, dan kan ik niet zo zeggen. Het is een kwestie van blijven zoeken en uitproberen wat voor jou werkt. Bij iedereen die endometriose heeft zijn er weer andere dingen aan de hand, andere disbalansen in het lichaam en andere tekorten. Let ook op het verminderen van oestrogenen, denk erg goed om je bloedsuikerspiegel, en zorg ervoor dat je weet of je tekorten in je lichaam hebt die je moet aanvullen. Maca kan ook helpen. Maar wat ik al zei, het is niet voor iedereen hetzelfde, het is jouw eigen zoektocht waarbij je het beste hulp van een deskundige kan zoeken. Heel veel sterkte en succes!

 5. Irene zegt:

  Kijk, dat geeft de burger weer moed – en jou minder klachten!

  Ik wens je een gezond, rustig en licht 2016.

  En ik wil je heel erg bedanken voor het opzetten van deze site. Zonder deze site was ik nooit aan het dieet begonnen. Keep up the good work!

Reacties zijn gesloten.