Soms hoor ik wel eens dat mensen bang zijn dat je met het endometriose dieet, tekorten kunt krijgen. In deze blog ga ik daar graag wat meer op in.
Laat ik beginnen met het vergelijken van het endometriose dieet met de gemiddelde voeding van iemand in Nederland. Dit is vaak: ‘s ochtends brood, ‘s middags brood en ‘s avonds een gerecht met aardappelen, groenten en vlees, of bijvoorbeeld pasta. En dat is dan op een gezonde dag. Klinkt dit heel erg vol met voedingstoffen? Dan heb ik het nog niet over koek, snoep, koffie, taart, toetjes en junkfood wat er vaak nog bijkomt.
We zijn zo enorm gewend aan bepaalde voeding. Voor sommigen zijn voedingsmiddelen zoals zuivel (melk) en brood heilig. Maar eet je gevarieerd als je dagelijks voornamelijk dit soort voeding eet? Als je 3 keer per dag tarwe eet? Twee keer per dag zuivel? Wanneer eet je dan je groenten?
Er zijn allerlei verschillende theorieën en onderzoeken over wat gezond is. Het endometriose dieet komt overeen met de orthomoleculaire voedingsleer. Dit is gebaseerd op vele onderzoeken over voeding, maar kijkt ook naar wat natuurlijke voeding is.
Want is het heel natuurlijk om de melk van een ander zoogdier te drinken? Zou de natuurlijk het echt zo bepaald hebben dat alleen de mens niet zonder de zuivel van een ander zoogdier kan? En is het zo natuurlijk dat het extreem doorbewerkte gras tarwe, is wat we voornamelijk nodig hebben? Moeten we echt 2 tot 3 keer per dag tarwe eten om aan onze voedingstoffen te komen? Is dat gevarieerd eten?
Van alle theorieën en invalshoeken is eigenlijk iedereen het over één ding eens: we hebben groenten en fruit nodig. Afgezien waar je dan verder voor kiest, wel of geen vlees, wel of geen vis, wel of geen granen, het is een feit dat we groenten en fruit nodig hebben. Daarin zitten zóveel belangrijke voedingstoffen. Naast de stoffen die we kennen zijn er zelfs nog meer die we waarschijnlijk nog helemaal niet kennen.
Dan is het nog zo dat bijvoorbeeld tarwe voor veel mensen nogal irriterend voor de darmen kan zijn. Ook onttrekt het voedingsstoffen aan ons lichaam. Dit geldt ook voor suiker. Omdat dit van zichzelf geen enkele voedingstoffen bevat, heeft het lichaam de eigen voorraad voedingsstoffen nodig voor het spijsverteringsproces. Want voor élk proces in je lichaam zijn voedingsstoffen nodig. Elke keer weer. Elke cel in je lichaam heeft voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.
Je hebt wel proteïnen nodig, maar niet ontzettend veel. Dat is ook een misvatting. Je hebt ze zeker nodig en je moet ze zeker eten. Maar niet in grote hoeveelheden, dat is namelijk best wel een belasting juist. Plus je lichaam kan er heel wat hergebruiken.
Je hebt wel wat van de gezonde vetten nodig, maar ook niet téveel.
Je hebt ook zeker koolhydraten nodig. En zal ik eens wat vertellen? Een van de meest natuurlijke bronnen van koolhydraten vind je in fruit. Fruit zit bomvol voedingstoffen, het bevat natuurlijke suikers samen met allerlei andere belangrijke stoffen, waaronder ook vezels. Niets is makkelijker te verteren voor je lichaam dan fruit. Het kost weinig energie. Daarom gééft het je dus juist energie! En nee de natuurlijke suikers in onbewerkt, vers fruit is niet te vergelijken met toegevoegde geraffineerde suiker. Probeer het maar eens. Eet maar eens een dag vers fruit (geen sappen uiteraard) en de volgende dag de hele dag onnatuurlijke producten met geraffineerde suiker. Hoe voel je je dan denk je?
Op alleen fruit kun je niet leven. Groenten heb je ook nodig, en zeker ook dagelijks bladgroenten. Je kan dit aanvullen met wat vetten en proteïnen uit bijvoorbeeld noten, zaden, eieren en evt vlees en vis. Zo simpel is het. Sommige granen zijn ook prima, aardappelen ook.
Ik zal vertellen wat ik vaak eet op een dag. En ik ben benieuwd wie dan meer voedingstoffen binnenkrijgt. Ik, of iemand die ontbijt met brood, luncht met brood (ook wel eens last van een lunch dip trouwens?) en ‘s avonds een gemiddelde maaltijd met één portie gekookte groenten.
Ontbijt: smoothie met (biologische) spinazie, ananas, mango, banaan en wilde blauwe bessen (met spirulina)
Tussendoor: nog meer fruit of chia pudding met kokosmelk met nog wat bessen en/of fruit
Lunch: salade met bladgroenten, tomaat, artisjok, avocado, olijfolie, soms geitenkaas en wat pitten en zaden (zoals pompoenpitten)
Tussendoor: soms wat noten, dadels, nog meer fruit, rijstwafels met avocado, boekweitcrackers
Avondeten: bijvoorbeeld curry met lekker veel groenten en kruiden (met kokosmelk en rijst), of deze lekkere simpele soep met een gekookt ei, of een lekkere pasta met groenten met linzenpasta, zoete aardappelfrietjes met groenten of salade
Als je denkt dat we (toegevoegde) suiker, tarwe en zuivel nodig hebben om te functioneren, dan raad ik je aan te verdiepen in de orthomoleculaire voedingsleer.
Belangrijke opmerking: ik ben zelf vegetariër (dit was ik al). Het endometriose dieet hoeft niet vegetarisch te zijn.
Ik geloof heilig dat we voornamelijk groenten en fruit nodig hebben. Ik merk zelf hoeveel energie dit mij geeft. Ik merk ook dat wanneer ik toch een keer met brood lunch, wat een dip ik daarna heb. Ik word er ontzettend moe van, en mijn buik raakt opgezet.
Als je het goed doet, en echt gevarieerd eet met als voornaamste voeding groenten en fruit. Dan kun je echt geen tekorten krijgen die je niet al had. Bepaalde supplementen zul je altijd nodig hebben, omdat niemand die via voeding binnen kan krijgen. Zoals vitamine D. Indien je niet tweemaal per week vette vis eet, kun je plantaardige DHA (op basis van algen) slikken. Extra magnesium is vaak ook noodzakelijk. B12 kun je je beter eerst op laten testen voor je een supplement gaat nemen, dit geldt ook voor vitamine D. Vaak zijn er meer supplementen nodig, maar daarover gaat dit artikel niet.
We zijn ongezond eten normaal gaan vinden. Het is normaal om ‘s avonds op de bank chips te eten. Het is normaal om junkfood te eten. Wanneer je gezond gaat eten, en dan bedoel ik écht gezond, dan vinden we dat raar. Sommigen vinden zelfs dat hun wat wordt ontnomen. Maar denk er eens over na. Lees dit artikel nog eens opnieuw. Wat zou nou het meest natuurlijk voor je lichaam zijn? Waar zitten veel voedingstoffen in zonder dat het ontzettend veel werk is voor je lichaam om te verteren. Denk er eens over na wat je ermee kunt winnen?
Hoi Heleen, ik ben het met je eens dat het endometriose dieet in de basis veel gezonder is dan het standaard Nederlandse eetpatroon. Minder rommel, meer groenten en fruit, betere vetten, meer goede vezels en veel meer variatie; dat zouden meer mensen moeten doen! 🙂 Toch ben ik het niet met je eens dat je er geen tekorten van kan krijgen die je niet al had. Jodium is namelijk wel echt een aandachtspunt en brood is voor de meeste mensen hun hoofdbron van jodium door het gejodeerde zout in brood. Als je dit niet opvangt met ruim vis uit de zee en/of zeewier dan loert hier wel degelijk een tekort. Ook calcium is een aandachtspunt. Zuivel is niet de beste bron van calcium doordat er ook veel fosfor in zit en het tegelijkertijd een verzurend product is, maar dat neemt niet weg dat je zonder zuivel echt wel even op moet Letten waar je calcium vandaan komt. Groene bladgroenten zijn een goede bron; in 100 gram spinazie en sla zit ongeveer 100 mg calcium. In boerenkool 150 mg per 100 gram. Noten zijn ook rijk aan calcium: 100 gram walnoot en hazelnoot is ongeveer 100 mg calcium en amandelen zelfs 250 mg per 100 gram! Ter vergelijking; in rijst en aardappel zit ongeveer 10 mg per 100 gram. Je hebt elke dag zo’n 1000 mg nodig. Laten we eerlijk zijn; elke dag twee a driehonderd gram groene bladgroenten en 100 gram amandelen of 200 gram andere noten voor een stevige basis in calcium (er vanuit gaande dat de rest van de voeding voor de rest van de calcium zorgt) is een flinke klus! Voordeel van zoveel groene bladgroenten is wel dat je ook gelijk veel magnesium eet 🙂
Dat ter aanvulling! Succes met de site, super dat je het endometriose dieet zo onder de aandacht brengt en groetjes!
Hoi Susanne, dankjewel voor je aanvulling. Jodium is inderdaad een aandachtspunt, die zal ik nog even toevoegen aan het laatste stukje over nodige supplementen. Persoonlijk denk ik dat het met calcium wel wat meevalt. Ik denk dat de schade van het nuttigen van zuivel sowieso altijd groter is (en niet alleen door het fosfor). Maar voor de meeste mensen is sowieso een goede kwaliteit multivitamine aan te raden, omdat het tegenwoordig gewoon erg lastig is voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen met gewone voeding. Ik probeer altijd duidelijk te maken dat het endometriose dieet gaat om het eten van meer voedingswaarde en meer natuurlijke en helende voeding. Maar helaas gaat men toch vaak op zoek naar handige vervangende ‘producten’ (wat ik niet als ‘voeding’ zie) om het makkelijk te maken, zoals glutenvrije producten zonder enige voedingswaarde of dingen als crackers enzo. Helaas wordt dit ook nog regelmatig aangeraden door bepaalde diëtisten. Mensen gaan dan op zoek naar de uiterste randen van het endometriose dieet, en eten bijvoorbeeld kipburgers met glutenvrije broodjes. Nul voedingswaarde. Het helende vermogen van voeding ligt vooral in verse groenten en fruit, op meerdere vlakken dan alleen individuele voedingstoffen. Ook omdat het ten eerste essentieel is om de lever en darmen te helen en herstellen, en dat kan alleen door deze zoveel mogelijk te ontlasten (en te voeden). Ik denk trouwens dat het eten van 200 tot 300 gram bladgroenten per dag, het beste is wat je voor je gezondheid kan doen. Beter dan welk pilletje dan ook 🙂
Hi, leuke blog.
Ik heb ook endometriose en ga ook aan een dieet beginnen, ben ook al vegetarisch, dus erg leuk om te lezen dat je er ook zo over denkt
Is het vermijden van koffie echt heel belangrijk bij endometriose? Ik heb een kinderwens. Mijn gynaecoloog geeft aan dat tot 4 koppen koffie het niet van invloed is? Ik dronk eerst helemaal geen koffie meer omdat het niet goed zou zijn, maar nu vaak maximaal 2 in de ochtend. Met havermelk… Ik hoor graag jouw mening! Hartelijke groeten
Mijn mening geef ik al in alle info die ik hier deel over het dieet. Persoonlijk vind ik 4 koppen per dag echt ontzettend veel. Dat is voor niemand goed. Je maakt altijd je eigen keuze natuurlijk. Maar koffie is behoorlijk oestrogeen-verhogend en flink verzurend. Het hangt wel erg er vanaf hoe goed je lever er tegen kan, en dit verschilt per persoon. Maar weet wel dat de lever een essentiële rol speelt bij endometriose en bij je hormoonbalans. Daarnaast is in een wetenschappelijk onderzoek een verband aangetoond tussen koffie en endometriose. Dus ik raad je aan je ook zelf erin te verdiepen, en dan je eigen keuze hierin te maken. Veel succes!