Update over mijn cyste en de behandeling

darmen-candidaIk ben vorige week weer bij dr. Rhemrev in het Bronovo ziekenhuis geweest en ik wil jullie graag een update over de situatie geven. Ik heb namelijk heel voorzichtig best een beetje goed nieuws… Sinds ik te horen had gekregen dat ik weer een cyste had (dit was op 28 mei) ben ik meteen weer begonnen met serrapeptase. Dit geweldige middel is toch wel mijn favoriete supplement voor bij endometriose geworden. Ik heb er al vaker over geschreven: serrapeptase is een enzym dat je normaal niet via voeding of op wat voor manier dan ook binnenkrijgt. Dit enzym is in staat bepaalde proteïnen af te breken. Er worden al sinds de jaren ’70 vele onderzoeken naar gedaan, voor allerlei aandoeningen. Het kan bepaalde niet-levende weefsels in het lichaam afbreken, zonder de omliggende (levende/gezonde) weefsels aan te tasten. Dit geldt voor cystes, fibroses, maar ook bijvoorbeeld aderverkalking. Daarnaast is het een natuurlijke ontstekingsremmer en een natuurlijke pijnstiller.

Serrapeptase dus, ik ben meteen elke ochtend 120.000 iu gaan nemen. Ondertussen merkte ik dat ik sinds mijn laatste menstruatie (vlak ervoor) ik ook tussentijds meer pijn had (vrijwel dagelijks), vooral op de plek van de cyste. Dit baarde mij wel een beetje zorgen, het leek dus erger geworden te zijn nadat ik weer een menstruatie had gehad. Ik zag ook wel een beetje op tegen de volgende menstruatie, want de laatste paar keer had ik heel erg veel pijn. Naast de serrapeptase was ik na het slechte nieuws weer extra goed op mijn eetwijze gaan letten, heb ik 2 dagen even een lichte detox gedaan en ben ik ook kurkuma gaan nemen.

Bijna geen pijn?!
En toen kwam het moment van mijn eerstvolgende menstruatie. Het bijzondere was (als je geen endometriose hebt en dit toch leest, sorry voor het vieze verhaal, als je net als ik endo hebt ben je wel wat gewend) dat voordat ik echt ongesteld werd, dus voordat er echt bloed uitkwam, er ontzettend veel bruine smurrie uit kwam. Niet slijmerig of bloederig, maar heel waterig. Ik vond dit meteen al heel apart. Pas daarna kwam de echte ongesteldheid. En wat denk je? Bijna geen pijn. Gewoon echt goed te doen, ik functioneerde gewoon nog. Ik heb dingen met m’n zoontje kunnen doen. Het was zo’n opluchting! En ik was ook zo verbaasd! Het moet wel door de serrapeptase komen denk ik zelf, ook gezien de bruine smurrie.

Dus dat was voor mij best goed nieuws. Wat ik ook bijzonder vind, is dat ná deze menstruatie de tussentijdse pijn op de plek van mijn cyste juist weer veel minder is geworden. Terwijl cystes juist vaak verergeren daardoor. Ik denk dus echt dat de serrapeptase zijn werk heeft gedaan.

Wat vind de arts ervan?
En toen had ik weer een afspraak met dr. Rhemrev. Ze hadden met het team mijn situatie besproken. Hij vertelde dat vooral gezien mijn pijnklachten ze toch wel aan een operatie dachten, maar ik begreep wel dat Rhemrev zelf daar wat minder een voorstander van was. En eigenlijk was het ook wel beter als ik weer aan de pil zou gaan en deze doorslikken. Toen hij was uitgepraat heb ik mijn verhaal verteld, mijn ervaring sinds de serrapeptase en vooral hoeveel minder pijn ik ineens had daardoor. En hij vond het heel interessant! We hebben een heel leuk en interessant gesprek gehad. Hij heeft notities gemaakt en leek echt enthousiast erover. Ik heb hem van alles verteld erover, ook de vele ervaringen van andere vrouwen met endometriose. En meteen was hij helemaal een voorstander ervan dat ik het nu op deze manier blijf proberen. Dus voorlopig geen operatie, en ik hoef zelfs niet aan de pil. Ik mag het op ‘mijn manier’ blijven proberen en ik blijf onder controle. Het is zo fijn om dit in samenwerking met een arts te kunnen doen, die er ook echt voor open staat! Ik heb hem ook nog verteld over NAC, maar ik weet niet of dat nog aangekomen was bij hem.

Over 4 maanden krijg ik weer een echo, en als het tussendoor toch weer erger wordt dan kom ik eerder langs. Erg spannend allemaal toch wel. Na mijn afspraak was ik nog even bij de receptie van het endometriose centrum en tijdens een gesprekje vertelde ik van deze website. Toen vertelde zij me dat ze patiënten altijd naar mijn site verwijzen! Dat vond ik geweldig om te horen, dat ze in een ziekenhuis zo open staan voor dit soort dingen. Echt geweldig.

doctors-best_serrapeptaseIk gebruik trouwens de serrapeptase van Doctor’s Best, die ik koop bij iHerb. Een potje kost zo’n 30 dollar en het is een hoge dosering. Er zitten 90 capsules waarvan je er maar 1 per dag hoeft te nemen en je doet er dus 3 maanden mee. Vrij goedkoop dus! Je moet serrapeptase op een compleet lege maag nemen, en ook minimaal een halfuur daarna niet eten. Ik neem het meestal zodra ik ‘s ochtends wakker word, maar ook bijvoorbeeld als ik ‘s nachts een keer wakker ben geworden. Hoe langer je na het nemen niet eet, hoe beter. Sommigen krijgen wel eens maagklachten. Probeer dan het gebruik ervan rustig op te bouwen (bijvoorbeeld beginnen met een lagere dosering, of om de dag nemen). Ontzettend veel vrouwen merken veel verbetering zodra ze zijn begonnen met serrapeptase.

Ik krijg vaak de vraag of het ook samen met de pil kan. Ik vind het lastig daar antwoord op te geven, omdat ik geen arts ben. Serrapeptase heeft geen enkele hormonale werking, dus in die zin zou het geen probleem hoeven te zijn. Maar het is wel een middel dat voor een enorme opruiming in je lichaam kan zorgen, veel vrouwen (en ik dus ook) merken dat bij het beginnen met serrapeptase, er van alles je lichaam uitkomt. De vraag is of dit wel kan gebeuren zolang je de pil doorslikt of andere hormonen gebruikt . Ik hoop de volgende keer dat ik dr. Rhemrev spreek hier wat meer antwoorden over te hebben, ook of het bijvoorbeeld kan tijdens andere hormoonbehandelingen of IVF (maar het duurt nog wel even voor ik hem weer spreek).

7 reacties op “Update over mijn cyste en de behandeling

 1. Birgit zegt:

  Heleen,
  Ik ben heel erg blij dat het ook op een alternatieve manier kan. Goed dat je eens wat anders probeert.
  Vorig jaar rond deze tijd hebben ze bij mij ook endometriose ontdekt. Meteen twee operaties, 4 maanden menopauze en ook een eierstok kwijtgeraakt omdat de cystevorming te erg was. Na de operaties meteen met jouw tips aan de slag gegaan en gelukkig onmiddellijk een geslaagde ivf-poging achter de rug. Nu dertien weken zwanger van mijn eerste kindje. Mijn fertiliteitsarts en gynaecoloog geloofden niet in de invloed van voeding, maar ik geloofde er wel heel sterk in. Zij zien het slagen van de ivf als het succes van hun kennis over hormonen, maar ik weet dat ik hier ook een heel groot aandeel in heb gehad.
  Ook al is het nog vroeg… ik maak me nu al zorgen over: wat na de bevalling? Sowieso moet ik de dag na mijn bevalling starten met de minipil als ik borstvoeding ga geven. Maar misschien is het ook wel een goed idee om met serrapeptase aan de slag te gaan.
  Heb jij je tijdens je zwangerschap ook aan het dieet gehouden of hoeft dat niet? De dokter zei me dat de cystes beginnen uit te drogen vanaf de 12de week en daarom leek het me niet noodzakelijk om het dieet vol te houden, maar misschien heb ik daarin ongelijk? Tips zijn altijd welkom.
  Groetjes en nog veel succes!

 2. Kim Bergshoeff zegt:

  W#at een goed nieuws! En ook heel interessant, ik ben benieuwd of dat voor mij en de verklevingen die ik in mijn buik heb vanwege de operaties ook zou helpen…

  • Heleen zegt:

   Ik hoop het voor je, serrapeptase staat er wel om bekend dat het goed bij verklevingen kan helpen. Soms wordt het ook gebruikt bij herstel van operaties.

 3. Lianne zegt:

  Goed nieuws! Wat fijn voor je. Ik ga ook de serrapeptase maar weer eens uit de kast opduikelen dan. Ik heb het een tijdje geslikt, maar was ermee opgehouden omdat ik het innemen op nuchtere maag en daarna een half uur niet eten zo onhandig vond. Toch maar weer eens proberen. Door omstandigheden eet ik momenteel ook weer te veel suiker en (soms) tarwe, ik merk het direct aan hardnekkige ontstekingen die een hele tijd weg waren door het dieet, maar nu weer keihard terugkomen. Het is in elk geval een goede motivatie om weer beter mijn best te doen. Ik hoop dat de positieve lijn doorzet, Heleen!

 4. Inge zegt:

  Ik slik al twee jaar de pil zonder stopweek. Vorige maand begon ik met serrapeptase. En ik kan bevestigen dat mijn lichaam ook aan het opruimen is. (Dat was trouwens heel erg schrikken, want ik heb al twee jaar lang geen menstruatie meer gehad)

 5. Frija zegt:

  Hey Heleen,

  Wat fijn dat je je persoonlijke ervaringen zo openhartig deelt. Het doet mij goed te weten dat ik er niet alleen in ben.

  Ik ben zelf (door jou blogs) ik denk ongeveer een jaar geleden begonnen met serrapeptase en NAC. Ik had vorig jaar april een cyste van 1,1-1,5. Gister weer een echo gehad en ze kon niks vinden! Ik was echt mega verbaast en heel blij natuurlijk, aangezien ik 1 eierstok heb en daar extra zuinig op ben.

  Dit moet iedereen weten dacht ik. Jammer dat dit zo in de alternatieve hoek geschoven wordt.
  Het is in ieder geval het proberen waard zou ik zeggen.

  Groetjes,
  Frija

Reacties zijn gesloten.