fbpx

Veel chocolade recepten die we wél mogen!

chocola-bonbonsIk weet toevallig dat veel dames die endometriose hebben, van chocolade houden. Misschien komt het doordat onze hormonen nogal uit balans zijn. Of misschien komt het omdat de meesten van ons een magnesium tekort hebben. Waarschijnlijk komt het in ieder geval omdat het gewoon zo ontzettend lékker is! En het goede nieuws is dat er ook gezonde chocolade bestaat!

Ik heb het dan natuurlijk niet over repen met ladingen suiker, ongezonde vetten en melk erin, daar willen wij ons lichaam niet mee vergiftigen. Maar pure cacao, dat bevat allerlei gezonde stoffen. Helaas wordt deze cacao voor normale chocoladeproducten vervolgens gebrand, waardoor de gezonde stoffen weer vernietigd worden (vaak zit er zelfs niet eens cacao in). Gelukkig is tegenwoordig rauwe cacao steeds populairder en zijn er zelfs rauwe cacaoproducten te koop. Maar ook erg leuk (en vaak goedkoper) is om zelf lekkernijen met rauwe cacao te maken.

oerlekkere-chocoladerecepten35 Recepten!
Daarom was ik meteen super enthousiast toen ik een e-book ontdekte met 35 gezonde rauwe cacao recepten! Ik heb de schrijfster ervan meteen gemaild en jahoor, vrijwel alle recepten passen in het endometriose dieet! Heel erg goed nieuws dus voor ons. Het e-book geeft naast de recepten veel informatie over alle gezonde aspecten van cacao. De cacaoboon is namelijk een van de producten met de meeste voedingstoffen in één voedingsmiddel. Vooral veel mineralen, en het heeft het hoogste natuurlijke gehalte aan magnesium. Ook heeft het ontstekingsremmende eigenschappen en is het goed voor de bloedsuikerspiegel. De recepten zijn heel veelzijdig, er zit zelfs een recept in voor chocoladebrood! En ook lekkere recepten met andere superfoods, zoals chia zaadjes.

Wel of geen honing?
Een aantal recepten bevatten honing, en niet iedereen wil of mag dit eten. Honing bevat veel voedingsstoffen maar ook erg veel fructose. De gezonde vetten (zoals kokosolie) en de cacao compenseren dit wel weer. Zelf ben ik eigenlijk wel fan van honing, en ik denk wanneer je bloedsuikerspiegel eenmaal stabiel is, het ook zeker wel met mate moet kunnen. Biologische honing is wel veel beter en het liefste ga je voor rauwe honing (die niet verhit is geweest). Maar voor eigenlijk alle chocoladerecepten geldt: eet het met mate!

Hoe zit het met cafeine? Ik heb me al meerdere malen een ongeluk gezocht naar de info over cafeine in rauwe cacao en tegenstrijdige informatie gevonden. Sowieso bevat het geen cafeine maar iets wat er op lijkt en dezelfde werking geeft. Maar in een boek van David Wolfe las ik nu dat het géén cafeine bevat! In ieder geval bevat rauwe cacao genoeg gezonde eigenschappen om eventueel een heel klein beetje cafeine te compenseren en het zal sowieso niet iets zijn wat je dagelijks gaat eten.

Recept: chocoladebonbons

Ik deel stiekem alvast een receptje met jullie 🙂

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels amandelpasta
 • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • ½ theelepel vanille extract
 • Snufje zout
 • 1 eetlepel honing
 • Ongeveer 12 pecanhelftjes

Bereidingswijze: Verhit alle ingrediënten behalve de pecannoten au bain marie Roer goed tot alles gesmolten en gemengd is. Plaats 1 pecannootje in elk vormpje. Giet de chocolade over de pecannootjes. Plaats ongeveer 30 minuten in de vriezer.

oerlekkere-chocoladereceptenHet e-book 35 oerlekkere chocolade recepten zonder zonder graan, zuivel of suiker is te koop voor €12,50 op de site van van Jenaida die een eigen praktijk heeft.

2 reacties op “Veel chocolade recepten die we wél mogen!

 1. Anita zegt:

  Bij dit recept wordt de rauwe cacao dus wel verhit? Dat was toch juist niet de bedoeling? Verder ben ik heel blij dat je zoveel deelt op deze site! Ik heb er veel aan!

  • Heleen zegt:

   Hoi Anita, het wordt inderdaad niet helemaal duidelijk omschreven, maar de cacao wordt in dit recept niet verhit. Maar omdat kokosolie onder de 25 graden gestold is, moet je het even au bain marie verwarmen, omdat je anders de ingrediënten niet kunt mengen (wanneer je in een tropisch land woont, is de kokosolie al gesmolten en is dit dus niet nodig). Overigens is alles wat onder de 40 graden verhit wordt nog rauw.

Reacties zijn gesloten.