Weg met alle troep! Kim leest: 100% Gifvrij van Julia Kang

Dit is een gastblog van tekstschrijfster Kim Bergshoeff. Kim heeft de ziekte van Crohn, een andere auto-immuunziekte in de buik. Ze heeft veel baat bij het endometriose dieet. Kim heeft een eigen blog waarop zij over haar leven schrijft.

Als kind was Julia Kang al gek op lekker eten. Ze genoot van alles wat met eten te maken had: van boodschappen doen, van koken en van het leegeten van de pannen. Helaas veranderde dit toen ze in de puberteit zat: in plaats van zich verdiepen in gezond en lekker eten, ging ze zich meer en meer verdiepen in diëten en afvallen.  Op 11-jarige leeftijd ging ze al op dieet: ze at de helft minder dan normaal en koos voor lightproducten zoals margarine. En ja, ze viel af, maar ze kreeg ook last van vreetbuien. Het gevolg: ze kwam aan en werd zelfs een beetje te dik.
Jarenlang wisselde ze vreetbuien af met streng lijnen. Gelukkig lukte het haar om met behulp van therapie van haar eetstoornis af te komen, maar ze merkte toch dat ze het moeilijk vond om haar streefgewicht te behouden. Ze had het gevoel dat er een andere oorzaak moest zijn dan voedsel alleen waar ze zwaarder van werd.
Ze dacht terug aan de slanke meisjes die bij haar in de klas zaten op de middelbare school: ze aten in de pauze enorm veel, maar kwamen geen gram aan. Het geheim? Die meisjes kregen van thuis alleen maar biologisch eten mee. Eten zonder gifstoffen dus. Want dat is wat ‘ons’ dik maakt: gif. En dat zit niet alleen in eten.
Chemische stoffen kunnen niet goed door je lichaam verwerkt worden, de lever weet niet goed wat hij er mee aan moet en ‘parkeert’ ze dan maar in vetweefsel. Vandaar dat je dik wordt van vele soorten medicijnen (denk aan de pil en prednison), maar ook van bespoten groenten, rare 0%-vet-drankjes en van de gifstoffen in cosmetica, want 60% van wat je op je huid smeert wordt door je lichaam opgenomen.
In haar boek ‘100% gifvrij’ geeft Julia Kang een mooi overzicht van dingen (voeding en cosmetica) die je beter kunt vermijden, alsmede tips, weekmenu’s en recepten voor een gifvrij leven. Wist je bijvoorbeeld dat je helemaal geen vaatwastablet nodig hebt om je vaat schoon te krijgen? Er gaan zoveel liters heet water door het apparaat dat dat helemaal niet nodig is. Scheelt ook weer een hoop geld.
Hoewel dit boek vooral gericht is op afvallen, is het zeker een aanrader voor iedereen die het endometriosedieet volgt of ermee wil beginnen. Let alleen even op: waar Julia schrijft over jam kun je beter kiezen voor (suikervrij) zonnefruit van Zonnatura en boter past niet zo goed in het dieet vanwege de dierlijke vetten die er in zitten die de aanmaak van slechte prostaglandines (hormonen die ontstekingen kunnen opwekken) stimuleren.

Een reactie op “Weg met alle troep! Kim leest: 100% Gifvrij van Julia Kang

  1. Pingback: Kim leest 100% Gifvrij « Over Crohn en andere ongemakken

Reacties zijn gesloten.