Groot persoonlijk nieuws : ik ben zwanger!

zwanger-endometrioseEen jaar geleden voelde ik me ellendig, vaak down, te dik en had ik dagelijks veel pijn door  de endometriose. Iedereen om mij heen kreeg kinderen terwijl ik alleen maar met mijn gezondheid worstelde. Velen vroegen mij hoe het met mijn kinderwens zat. Maar ik kon alleen maar denken aan dat ik me beter wilde voelen en weer een léven wilde hebben. Ik zag kinderen krijgen niet eens als een mogelijkheid en had dit volledig onderdrukt. Maar dat ondertussen zo ongeveer iedereen in onze omgeving kinderen kreeg, deed wel pijn. Het leven leek bij hun zo makkelijk te gaan! Ik dacht er veel over na maar ik kon me gewoon niet voorstellen dat een kind een optie was voor mij, hoe kan ik voor een kind zorgen als ik me altijd zo ziek voel? Hoe kan ik zwanger worden als ik niet met de pil kan stoppen omdat de pijn dan gewoon te erg is? Dat ik geen IVF wilde had ik al lang besloten voor mezelf, ik wilde niet een dergelijk heftig traject ingaan terwijl ik er al zo slecht aan toe was. Ik was toen al ‘uitbehandeld’ bij het VU, ik had alle behandelingen gehad en er was niet nog meer te doen aan mijn endometriose volgens hen.

Zou het toch kunnen?

Het dieet heeft alles veranderd, toen ik uiteindelijk gestopt was met de pil en het alleen maar beter met me ging, begon ik het soms heel voorzichtig als een mogelijkheid te durven zien. Maar doordat ik zo gewend ben aan heftige verhalen over endometriose en problemen met vruchtbaarheid, zag ik het nog niet als een echte reële mogelijkheid. Ik merkte ook dat ik het hele onderwerp gewoon enorm onderdrukt had voor mezelf, ik kreeg de diagnose endometriose vóór wij met kinderen bezig waren en werd alleen behandeld voor de erge pijn en klachten die ik had. Maar na een paar maanden ging het alleen maar nog beter met me en soms hadden mijn vriend en ik het er heel voorzichtig over. We deden niet aan anticonceptie, en ik dacht bij mezelf, de kans is bij mij door mijn endometriose zó klein dat als het dan gebeurt, dan moest het zo zijn…

Ik? Zwanger?

En zo ben ik dus eind vorig jaar helemaal natuurlijk zwanger geworden! Ik heb gewacht het hier op mijn site te delen tot ik het eerste trimester achter de rug heb, ik ben nu 13 weken zwanger en alles lijkt heel goed te gaan. Ik heb een echo gehad en onze mini-baby kunnen zien bewegen en het hartje kunnen horen, echt heel bijzonder. Ik begrijp goed dit het voor veel van jullie best aangrijpend nieuws kan zijn, omdat ik weet dat velen aan het proberen zijn. Ik hoop dat mijn nieuws hoop geeft! Ik ben zelf eerlijk gezegd nog steeds verbaasd. Ruim een jaar geleden was ik er zó slecht aan toe, mijn leven is echt 180 graden gedraaid en dat is allemaal begonnen met het dieet.

Zwangerschap en endometriose

Of je nu met klachten of een kinderwens bij de specialist terechtgekomen bent met endometriose, je zult al snel horen dat een zwangerschap dé oplossing is tegen endometriose. Het is waar dat tijdens de zwangerschap (en ook tijdens het geven van borstvoeding) er zich geen nieuwe endometriose kan vormen. Dit komt omdat je tijdens de zwangerschap heel veel progesteron aanmaakt. Ook heb je dan natuurlijk geen cyclus meer. Dit betekent niet dat je na je zwangerschap ook geen endometriose meer zult krijgen, helaas komt het meestal vaak gewoon terug (en soms is het dan nog erger). Er zijn ook vrouwen die juist pas na hun zwangerschap last van endometriose krijgen en daarvoor niet eens wisten dat ze het hadden.

Auw!

Maar hoe is het als je zwanger bent terwijl je endometriose hebt? Dit is bij iedereen anders, maar bij mij doet het soms behoorlijk pijn (dit is niet bij iedereen zo!). Er kan namelijk nog wel bestaande endo zitten, en ook verklevingen en littekenweefsel. In het begin heb ik ontzettende buikpijn gehad, waardoor ik me natuurlijk ook heel erg zorgen heb gemaakt, vreselijk was dit! Maar alles in je buik gaat uitrekken en groeien, dus zo gek is het niet dat als verklevingen en littekenweefsel oprekken, je dit kan voelen. Een vriendin van mij zonder endometriose maar met littekenweefsel, had dit ook. Ik heb nu minder pijn gelukkig, maar ik heb wel nu al bandenpijn en daarbij voel ik soms hele sterke steken. Dit is ongeveer in hetzelfde gebied als waar mijn cysten zaten die operatief verwijderd zijn, dus ik weet voor mezelf dat dit daarmee te maken heeft. Het is niet altijd prettig, maar het is wel fijn om te weten dat er nu in ieder geval geen nieuwe endometriose kan ontstaan.

Wat ik denk dat mij geholpen heeft om zwanger te worden

Sinds ik met de pil was gestopt, hield ik mijn menstruatiecyclus in de gaten door middel van een app. Ik wilde erg graag weten hoe ik me voelde in welke fase om zo meer te leren over mijn hormoonbalans. Het viel mij op dat tijdens de dagen dat ik ovuleerde en dus vruchtbaar was, ik me elke maand weer heel beroerd voelde (vandaar dat anticonceptie ook niet echt nodig was!). Op deze dagen zijn de hormoonniveau ’s het hoogst, maar hier ging dus iets niet goed, het enige wat toen een beetje hielp was trouwens Maca.

Maar na mijn detox die ik in augustus vorig jaar heb gedaan, is dit ineens enorm verbeterd. Heel interessant! Niet alleen waren mijn menstruaties sindsdien veel minder pijnlijk, ik voelde me ook niet meer zo raar en beroerd tijdens mijn ovulatie, mijn hele cyclus kwam veel meer in balans. Ik weet voor mezelf 100% zeker dat dit enorm geholpen heeft, waarschijnlijk ben ik toen heel wat troep kwijt geraakt en heb ik door de detox mijn lichaam weer meer ruimte gegeven om goed te functioneren en doordat mijn lever is opgeschoond kon deze vanaf toen beter de hormonen verwerken.

Wat nog meer geholpen heeft

In de periode voor ik zwanger werd, leefde ik heel gezond en hield ik me aan het dieet. Maar daarnaast voelde ik me ook voor het eerst in tijden weer echt gelukkig. Ik voelde me beter en ik deed weer leuke dingen. Doordat het zoveel  beter met mij ging, is mijn relatie ook enorm verbeterd. Ook deed ik regelmatig yoga. Ik lette nog steeds goed op mijn gezondheid, ik nam elke dag serrapeptase en mijn andere vitaminen. Maar ook nam ik nog altijd Maca wanneer ik voelde dat ik het nodig had en vooral vanaf mijn ovulatie tot mijn menstruatie. En ik was dagelijks bijenpollen gaan nemen (door mijn havermout) omdat dit heel voedzaam is en ook heel goed is tegen ontstekingen, en toevallig las ik pas nadat ik zwanger werd dat dit ook heel goed is voor de vruchtbaarheid 🙂

Ook heb ik in de 1,5 maand voor ik zwanger had drie leverreinigen gedaan, waarover  je meer kunt lezen in mijn blog Mijn ervaring met de leverreiniging (liver flush) van Andreas Moritz. Ik denk dat dit ook zeker heeft bijgedragen.

Dit lijkt nu allemaal misschien nogal veel en ik wil niet suggereren dat iedereen nu ook al deze dingen moet gaan doen die ik heb gedaan. Maar ik weet zeker dat ontgiften en reinigen van het lichaam enorm belangrijk is, en ook extra gezonde voeding die je een boost geeft. En vergeet niet het belang van hoe het mentaal met je gaat, gelukshormonen helpen ongetwijfeld ook!

Ik ben er nu natuurlijk nog niet en ik hoop dat alles goed blijft gaan. Misschien omdat ik al zoveel meegemaakt heb met mijn lichaam, vind ik het extra spannend en maak ik me soms misschien wat teveel zorgen. Ik heb zo ongeveer elke zwangerschapskwaal die er is en voel me vaak heel erg moe. Ik ben doordat ik veel misselijk ben en veel dingen daardoor nu niet meer kan eten, tijdelijk wat soepeler geworden met het dieet. Zo eet ik weer af en toe brood/gluten en meer zuivel (je moet toch wat als je ineens geen rijst en aardappelen meer lust). Van suiker blijf ik af, voor zwangere vrouwen is een stabiele bloedsuikerspiegel heel belangrijk. Ik hoop dat dit snel beter wordt en ik me straks weer helemaal aan het dieet kan houden!

22 reacties op “Groot persoonlijk nieuws : ik ben zwanger!

 1. Monique zegt:

  Wow, goed nieuws! Geniet ervan!!!
  Zelf had ik tijdens mijn zwangerschap amper last van mijn (ernstige) endometriose. Heb me nog nooit zo goed gevoeld als toen.

 2. Noortje zegt:

  Supergefeliciteerd!! Ik weet nog dat ik nooit zo dankbaar geweest ben als in die tijd. En nog steeds natuurlijk met de al grote meid onderhand. Dat het maar heeft mogen lukken ondanks alle endometriose. Geniet ervan!

 3. Janneke zegt:

  Nogmaals gefeliciteerd Helene! Ik hoop dat alles goed blijft gaan met jullie kindje en dat jij je wat fitter gaat voelen om ten volste te kunnen genieten!
  Ik hoop dat ik ooit (lees: zo snel mogelijk..) zover kom als jij! Mijn menstruaties zijn al veel milder en de periode tussen eisprong en mentruatie is nu 14 dagen ipv 10. Ik merkte dit al na 4 weken het dieet volgen.
  Ik blijf het soms moeilijk vinden omdat ik toch een zoetekauw blijf en erg van brood hou…maar het levert veel op voor mij dus natuurlijk ga ik gewoon stug door met heel af en toe een “ïllegaal” hapje.

  • Heleen zegt:

   Iedereen bedankt voor de felicitaties!

   En Janneke, goed bezig!! En blijf er gewoon in geloven, echt, het kan! Je neiging naar suikers en brood verdwijnt vanzelf naarmate je het dieet langer volgt. Zorg voor gezonde alternatieven. Je denkt nu dat je een zoetekauw bent, maar dat is zowel een overtuiging als een disbalans in je lichaam en beiden zijn te verhelpen… Succes!

 4. Elske zegt:

  Wow, wat super! Gefeliciteerd!!
  Jeetje, dat je dit allemaal bereikt hebt door anders eten. Echt super zeg! Leuk dat je ons op de hoogte houdt ervan met je blog 🙂
  Ik heb PCOS en probeer ook met zo’n soortgelijk dieet om dit te verbeteren (en hopelijk zwanger te worden..). Beide heeft te maken met oestrogeendominantie, toch? Dus in principe lijkt me dat dit voor PCOS ook moet kunnen helpen.. En het lijkt me sowieso een stuk gezonder en dat is altijd goed. 😉
  Geniet van je zwangerschap! En hopelijk kan ik je nog lang op je blog blijven volgen 🙂
  Groetjes Elske

  • Heleen zegt:

   Hoi Elske, het dieet helpt zeker ook heel erg goed bij PCOS! En inderdaad heeft het ook met oestrogeendominantie te maken en bij PCOS speelt insulineresistentie een hele grote rol. En toevallig is er in de Endodieet Facebook groep een dame die zowel PCOS en endometriose heeft en ook dankzij het dieet net natuurlijk zwanger is geworden!

 5. Cecile zegt:

  Wat een goed nieuws Heleen!
  Echt helemaal super voor je. Ik hoop dat ik in de toekomst hetzelfde mag ervaren. Je dieet helpt mij tot nu toe om mijn focus op kinderen krijgen te verleggen naar gezond worden. Terwijl ik eerst ontzettend boos was op mijn lichaam, probeer ik er nu beter voor te zorgen.

  Ik lees dat je zelf niet aan IVF wilde beginnen. Nu is het de bedoeling dat ik binnenkort hier wel mee start, maar ik ben er ontzettend bang voor. De eerste keer dat er bij mij endometriose werd ontdekt, was na mijn eerste IUI behandeling. De doktoren hebben mij verzekerd dat ik geen endometriose kan hebben gekregen van de hormoonbehandeling, maar ik weet absoluut zeker dat het in ieder geval de endometriose dusdanig verergerd heeft dat het ineens zichtbaar werd. Dus vraag ik mij af of je misschien een idee hebt over IVF en endometriose. Ik wil dolgraag kinderen, maar ik wil ook gezond zijn en ik wil alles behalve de endometriose ruim baan geven door middel van de medicijnen die ik zou moeten gebruiken.

  Groetjes en nogmaals gefeliciteerd. Je bericht geeft goede hoop!

  Cecile

  • Heleen zegt:

   Hoi Cecile, ik heb me eerlijk gezegd nooit zo verdiept in IVF (of IUI), maar dat het eventueel endometriose kan verergeren was niet de reden dat ik er niet mee wilde beginnen. Het was meer omdat mijn focus lag op beter worden, mijn klachten waren heel erg en ik wilde eigenlijk nog niet eens aan kinderen denken voor ik me weer fit voelde.
   Maar volgens mij kan IVF de endometriose wel verergeren. Ik weet dat doktoren zeggen dat het niet zo is, maar je wil niet weten wat artsen mij allemaal hebben verteld de afgelopen jaren. Ze zeggen dat je de hormonen maar zo kort krijgt, dat het geen invloed op de endometriose heeft. Maar het is natuurlijk niet voor niks dat ze vóór een IVF behandeling meestal eerst Lucrin geven om de de boel plat te leggen. Iets wat ik altijd erg tegenstrijdig heb gevonden trouwens. Ik ga hier nog wat meer research naar doen, maar ik heb ondertussen al op verschillende fora gelezen dat het de endo bij sommige dames wel heeft verergert. Je krijgt natuurlijk hormonen toegediend dus je hele hormoonhuishouding wordt sowieso compleet uit balans gehaald. Als de behandeling vervolgens niet succesvol is vind ik het niet vreemd dat dit de endometriose allemaal niet ten goede komt. Ik denk dat het dieet daar wel heel goed bij kan helpen. En dan nog Marije’s verhaal, heftig! Maar dit betekent niet dat het niet hoeft te lukken allemaal, er zijn ook vrouwen die wel zwanger worden dankzij IVF als ze endo hebben… Veel sterkte met alles!

 6. Sonja zegt:

  Hoi Heleen,

  Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!!!
  Ik volg je blog al een tijdje maar heb nog niet eerder de stap gezet om een berichtje te plaatsen, maar dit leek me een mooi moment! 🙂

  Jouw verhalen zijn zo herkenbaar voor mij, het is soms net of ik mijn eigen verhaal lees!

  Ik volg het dieet inmiddels gedeeltelijk en bouw het rustig op. Je recepten zijn super! Maar o wat moeilijk om niet meer te snoepen, ik ben zo dol zoetigheid! Het zal wel wennen… 😉

  Super dat je deze site hebt opgezet om mensen te helpen!!!

 7. Marije zegt:

  Hoi Cecile,
  Ik heb ook 3 IVF behandelingen ondergaan.. Door de hormonen heb ik twee operaties moeten ondergaan om cystes te laten verwijderen (10 en 7 cm) Maar een ander gevolg is dat mijn beide eileiders volledig verkleefd zijn, dit was niet zo voor ik aan de behandelingen begon. Nu ik het dieet volg heb ik ook voor het eerst in mijn leven een regelmatige cyclus, precies 28 dagen. Nu zou ik toch wel heel graag willen dat ik eerst van het dieet had geweten zodat we in ieder geval nog een kans zouden hebben gehad.. Maar dat is niet zo en wij gaan nu een kindje adopteren, iets waar we heel erg veel zin in hebben..

  Ik wil je niet bang praten.. jullie moeten jullie eigen keuzes maken, maar dit is mijn verhaal…

  Veel succes met zwanger worden!

  Groetjes Marije

  P.S. Heleen, van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!

 8. Cecile zegt:

  Dag Marije en Heleen,

  Mijn eileiders waren inderdaad ook helemaal verkleefd. Voordat ik mijn tweede operatie inging, werd mij verteld dat er een kans bestond dat ze beide eileiders eruit moesten halen. Er is een wondertje gebeurd, want ze hebben alles kunnen herstellen. Twee maanden later was de endometriose jammer genoeg wel alweer in alle heftigheid terug. Ik kan alleen maar hopen dat de verklevingen niet opnieuw ontstaan.

  Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ook die verklevingen door de hormonen konden zijn ontstaan, maar als ik jouw verhaal lees, dan denk ik dat het goed mogelijk is.

  Het is triest om te lezen dat er zo ruw omgesprongen wordt met het lichaam van vrouwen. Je vertrouwt op de kundigheid van de artsen en het resultaat is dat je verder van huis bent na alle behandelingen.

  Ik heb uiteindelijk een fantastisch ziekenhuis gevonden waar ze heel veel verstand hebben van endometriose. Dat ik beide eileiders kon blijven behouden en dat ze weer vrij zijn gemaakt, dat had ik nooit durven dromen.

  Ik zal nog eens goed nadenken over die IVF-behandelingen en ondertussen flink door diëten.

  Fijn om te horen dat jullie een kindje gaan adopteren Marije, een mooi besluit.

  Dank je wel voor je reactie.

  Heleen, ik ben benieuwd naar je research. En dat artsen zeggen dat de hormonen geen invloed hebben omdat ze maar kort worden toegediend: dat geloof ik niet, vanwege mijn ervaringen met de IUI behandelingen.

  Groetjes,

  Cecile

 9. Engeltje zegt:

  Dag Heleen, ik lees nu pas je berichtje, maar, wauw, dat is fantastisch! Het geeft me toch wel hoop, aangezien ik ook endometriose + PCO heb. Momenteel ben ik bezig met allerlei hormoonbehandelingen, en dat is voor mij juist een extra motivatie om zo gezond mogelijk te leven. Omdat ik zo al genoeg ‘rommel’ binnenkrijg. Ik ben nu ongeveer een drie maanden bezig met het ‘dieet’. Het laten van suiker is voor mij geen enkel probleem meer, vreemd genoeg. Ik ben veel bewuster gaan leven en daardoor ook wel wat afgevallen. Ik hoop dat er voor mij ook snel een wondertje mag gebeuren. Alles voor het goede doel, hé 🙂

 10. Thanya zegt:

  Wat een geweldig nieuws!! Van harte gefeliciteerd 🙂
  Succes met de zwangerschap en ik wens je het allerbeste.
  Dank dat je je verhaal met ons deelt, het geeft mij hoop
  🙂

 11. Engeltje zegt:

  Dag Heleen. Mag ik misschien weten welke zwangerschapsvitamines jij neemt? Ik heb net een positieve zwangerschapstest gedaan, ik kan het amper geloven! Zijn er bepaalde dingen waar jij gestopt mee bent? Ik neem redelijk wat extra supplementen (pollen, chlorella, magnesium enz.) en gebruik ook dagelijks producten zoals rijstmelk, gojibessen en chiazaadjes en nu is het een beetje twijfelachtig wat ik mag doornemen. Alvast bedankt!

  • Heleen zegt:

   Hoi, gefeliciteerd!! Wat grappig trouwens, ik gebruikte ook bijenpollen in de periode voor ik zwanger werd. Later ontdekte ik dat het goed is voor de vruchtbaarheid 🙂 Ik ben met maca en serrapeptase gestopt, dat laatste was vooral voor de zekerheid want ik kon er niet veel info over vinden bij zwangerschap. Verder ben ik moringa (voor de ijzer), chlorella, visolie (erg belangrijk!) en magnesium blijven nemen. De rijstmelk, chia zaadjes en goji berries mag je gewoon blijven eten hoor, dat is doodnormaal plantaardig voedsel 🙂 Als je zwanger bent moet je vooral oppassen rauwe dierlijke producten ivm de bacteriën maar verder kun je gewoon normaal eten. En je moet oppassen met kruidensupplementen ivm bepaalde werkingen.

 12. Engeltje zegt:

  Hoi Heleen! Dus jij neemt geen speciale zwangerschapsvitaminen? En neem je nog steeds pollen (hetgeen boordevol voedingsstoffen zit)? Morgen bloed laten nemen, zo spannend!

  • Heleen zegt:

   Ik heb het eerste trimester foliumzuur genomen voor de zekerheid. Het is van nature ook in Moringa en Chlorella, maar ik wist niet zeker of het genoeg was. Bijenpollen kun je zeker blijven nemen, ik kan ze niet meer omdat ze op waren en ik weer ging reizen. Succes met alles!

 13. Janneke Visser zegt:

  Hoi Heleen, wat een fantastisch nieuws. Gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik ben heel blij voor jullie. Erik wordt ook vader in augustus dus Eline en ik worden dan allebei voor het eerst oma!!!!! Super leuk. Een fijne zwangerschap toegewenst van Erik en Janneke uit Leeuwarden.

 14. Ester de Vos zegt:

  Geweldig nieuws zeg, gefeliciteerd!! Heel erg fijn voor je! Een tijdje geleden hadden we via Twitter contact, ook ik heb endometriose, vooral door yoga ( doen en nu ook geven) zijn mijn klachten minder geworden. Voeding is nog steeds iets waar ik me meer in wil verdiepen. Ik hoop dat je kunt genieten van deze mooie periode!

Reacties zijn gesloten.