fbpx

Endometriose en tarwe

Bijna elke vrouw die endometriose heeft, is allergisch voor tarwe. Ik ook, maar ik heb dit nooit geweten. Tot ik bij een nieuwe alternatieve arts terechtkwam die meteen tegen me zei dat ik niet tegen tarwe kan. Ik ben toen direct gestopt met het eten van tarwe en merkte vanaf dag 1 een enorm verschil! Helemaal geen last meer van mijn darmen, waar ik steeds last van had. En door de rustigere darmen werd het rustiger in mijn buik, en leek de endometriose ook rustiger te zijn.

Er is onderzoek gedaan dat wanneer vrouwen met endometriose stoppen met het eten van tarwe, 80% daarvan minder pijn had! Waar dit precies door komt weet men nog niet, maar er zit een bepaald eiwit in tarwe waarvan ze denken dan het endometriose kan verergeren.

Stoppen met tarwe kan in het begin best even wennen zijn, het zit namelijk in heel veel producten! Het ‘goede’ nieuws is dat de meeste van deze producten sowieso niet zo goed voor je zijn (zoals koekjes) . Toen ik stopte met tarwe ben ik overgestapt op speltbrood, dit kun je kopen bij de natuurwinkel (vond ik niet zo lekker) maar ook bij de betere bakker (vraag wel of het 1oo% spelt is en niet ook met tarwe erin!). In grotere steden kun je heerlijk speltbrood kopen bij de Marqt.

Wanneer je uit lunchen gaat, kan het ook nog wel eens lastig zijn, bijna nergens serveren ze speltbrood. Je kan dan een soepje nemen of een lekkere salade bestellen.

Zelf ben ik nu helemaal gestopt met het eten van gluten (zit in de meeste granen, zoals tarwe, spelt, rogge) omdat dit onderdeel is van het endometriose dieet. Ook is het eten van teveel koolhydraten niet goed voor je hormonale balans en kan dit dus invloed hebben op je endometriose. Als je dit te ver vindt gaan, stop dan in ieder geval met het eten van tarwe, aangezien dit een grote invloed heeft op endometriose.

12 reacties op “Endometriose en tarwe

  • admin zegt:

   Hoi Judith, ja dat bestaat zeker. Er is van alles met spelt te krijgen, ook koekjes en bijvoorbeeld pasta. Maar echt goed is dit niet voor je. Spelt is zeker beter dan tarwe, maar bevat nog steeds veel gluten wat echt niet goed voor je is (enorm irriterend voor je darmen bijvoorbeeld). Zie ook deze pagina over het dieet: https://endometriosedieet.nl/het-dieet/. Hier leg ik ook uit waarom je beter niet op zoek kan gaan naar alternatieven voor brood, maar beter anders kan gaan eten, waarmee je je lichaam echt kunt helen. Wanneer je je helemaal topfit voelt, kun je best af en toe dit soort dingen eten. Maar als je echt nog op weg bent om je lichaam weer in balans te krijgen, raad ik het niet aan.

 1. Lot zegt:

  Ik heb nog wat onduidelijkheid over het gebruik van cacao in het endo dieet. Is het niet dat cacao een invloed heeft op de hormonen ? Ik gebruikte chocolade altijd om mijn menstruatie op gang te helpen. Ivm met endo ben ik nu wat bang om cacao te gebruiken maar mocht het wel passen in het dieet dan zou een kop amandelchocmelk super welkom zijn 🙂

  • admin zegt:

   Hi Lot, cacao heeft geen hormonale werking! De reden dat het invloed kan hebben op de menstruatie, is omdat het heel veel magnesium bevat. Als je erg verlangt naar chocolade, kan het dus een goed idee zijn om extra magnesium te slikken, dit helpt ook goed tegen menstruatiekrampen (in alle info en boeken die ik gelezen heb over endometriose, wordt gezegd dat we extra magnesium moeten slikken). Gewone cacao zou ik sowieso niet aanraden, maar je kunt wel af en toe rauwe cacao nemen, hier zitten namelijk alle goede voedingsstoffen nog in (deze cacao is niet gebrand). Neem het wel echt met mate, want in cacao zit namelijk wel cafeïne, waarvan het aangetoond is dat het slecht is voor endometriose. Ik neem het zelf wel af en toe, omdat het gewoon zo ontzettend lekker kan zijn, en af en toe mag je jezelf best verwennen toch? 🙂 Je kan dus zeker wel amandelchocomelk maken (goed idee!) en zorg dan wel dat je het op een gezonde manier zoet (bijvoorbeeld met stevia).

 2. Sylvia zegt:

  Ik blijk inderdaad allergisch voor tarwe, maar glutenvrij betekent meestal dat dan rijst de vervanging wordt en daar ben ik dus ook allergisch voor (net als rogge, gerst, sesamzaad, pinda en tomaat).

  • admin zegt:

   Hoi Sylvia, lastig dat je geen rijst kan eten inderdaad! Mag je wel quinoa, en havermout? En er is ook nog amarant, heb ik zelf nog niet geprobeerd. En boekweit? Quinoa is een prima rijstvervanger, en nog veel gezonder ook.

 3. Sylvia zegt:

  Ik eet wel havermout, quinoa, boekweit, soms mais (vind niet zo lekker). Kamut en gierst ga ik nog proberen. Ik mis vooral het lekkere (en gemak) van (rogge)brood of crackers, maar ook zelf bakken (muffins etc.) nu lastiger.

  • admin zegt:

   Hoi Sylvia, ja ik denk dat iedereen die geen gluten heeft, dat gemist ook wel heeft. De natuurwinkel heeft trouwens boekweitcrackers, misschien dat je die wel mag hebben? En je kunt heerlijke cupcakes/muffins maken van amandelmeel!

 4. Sylvia zegt:

  Mijn voedselallergie is kruisallergie van graspollenallergie. En aangezien vrijwel alle graansoorten tot de grassenfamilie behoren, gaat het dus mis. Ook de nachtschadefamilie (tomaat, aardappel etc.) en peulvruchten (in mijn geval dus pinda) zijn bekende in deze kruisallergie. Quinoa en boekweit zijn geen grasfamilie-graan.

 5. Sylvia zegt:

  Hoi, boekweitcrackers hadden ze niet bij, wel kamutcrackers en 100% maiscrackers. Ik heb pas pompoencake gemaakt van havermeel (havermoutvlokken in koffiebonenmaler fijnmalen, snel en goedkoop).

  • admin zegt:

   Dat klinkt erg lekker! Heb je daarvoor een speciaal recept met havermeel gebruikt, of heb je in een gewoon recept de meel vervangen door de haver?

Reacties zijn gesloten.