fbpx

Ontgiften voor een betere hormoonbalans, hoe doe je dat?

detoxen-endometrioseWanneer iemand mij vraagt wat je nog meer tegen de endometriose en voor je gezondheid kunt doen naast het dieet, is mijn antwoord meestal: ontgiften. Wanneer je je wat meer verdiept in hoe endometriose in ons lichaam ontstaat en wat er dan bij ons uit balans is, is het beter te begrijpen waarom ontgiften zo belangrijk is. De hoofdreden is dat de lever voor een heel groot deel invloed heeft op onze hormoonbalans, vooral wanneer je teveel (overactief) oestrogeen in je lichaam hebt zoals bij endometriose het geval is. De lever is het orgaan wat dit moet afbreken en wanneer deze overbelast is, raakt je hormoonbalans steeds meer uit balans en daardoor wordt je lichaam steeds meer belast waardoor ook je immuunsysteem steeds verder onderdrukt wordt.

Soms denken mensen dat ontgiften werkt door middel van het gebruiken van bepaalde (dure) producten, ook is ontgiften of detoxen een populaire term geworden bij veel gezondheidsproducten en supplementen. Maar het basisprincipe van ontgiften is juist dat je je lichaam en spijsvertering juist even helemaal ontziet. Dat je het even rust geeft. Er is zeker voeding en kruiden die het lichaam kunnen helpen te ontgiften, maar naar mijn mening is dit niet de basis van een goede detox.

Ik heb zelf ondervonden hoe krachtig ontgiften is toen ik in Thailand een detox-programma ging volgen. Dit was behoorlijk intensief en erg heftig. Ik volgde toen al zo’n 5 maanden het dieet maar toch had ik opvallend meer ontgiftingsverschijnselen dan wie dan ook van mijn (gezonde) mede-detoxers. Het was echt heel erg zwaar voor mij, maar het resultaat was opmerkelijk: mijn eerste pijnvrije menstruatie, meer energie dan ik ooit had gehad sinds ik endometriose had, een veel betere en stabielere cyclus en ik kon ineens weer gluten eten zonder direct last te krijgen! (niet dat ik dit meteen ook elke dag ging doen natuurlijk) Ook de leverreinigingen die ik later heb gedaan, hebben mijn gezondheid geholpen en ik geloof echt dat het geen toeval is dat ik vlak daarna spontaan zwanger raakte.

Wanneer ontgiften?
Ontgiften kun je net zo intensief maken als je zelf wilt. Ten eerste is het endometriose dieet al heel ontgiftend. Ik denk dan ook dat het in de meeste gevallen het beste is om eerst met het dieet te beginnen, als je dat nog niet doet.Zo bouw je het rustig op.  Zelf merkte ik zeker ontgiftingsverschijnselen toen ik ermee begon. Wanneer je een tijdje het dieet volgt krijg je meestal meer energie, wordt je lichaam sterker en fitter en gaat je spijsvertering beter werken. Hierdoor heb je een betere basis wanneer je een wat intensievere detox wilt gaan doen. Verder zijn de volgende dingen belangrijk als je wilt gaan ontgiften:

 • Als je vermoed dat je candida hebt of een lekkende darm, pak dit dan eerst aan. Je darmen spelen een grote rol in het afvoeren van afvalstoffen en als je darm beschadigd is gaan de gifstoffen zo terug je lichaam weer in. Ontgiften kan wel goed helpen bij darmklachten omdat je de darmen rust geeft, maar probeer je ze dus eerst wel te versterken door candida aan te pakken en de darmwand te herstellen. Bij dit laatste is glutamine poeder vaak erg effectief en het is ook sowieso een goed idee om probiotica te gebruiken.
 • Doe het niet als het erg slecht met je gaat of wanneer je je heel zwak voelt. Daarom is het het beste wanneer je eerst een tijdje het dieet volgt, dit is ook al ontgiftend voor de meeste mensen en vaak voel je je beter na. Of ga minder intensief ontgiften, waarbij je nog wel gewoon blijft eten.
 • Pas ook op wanneer je ondergewicht hebt, je kunt dan beter voor een manier van ontgiften kiezen waarbij je wel blijft eten.

Waarom is ontgiften eigenlijk nodig?
Ontgiften is goed voor iedereen, omdat we dagelijks allemaal bloot staan aan allerlei giftige stoffen. Maar in ons geval is het extra belangrijk: wat de precieze oorzaak ook is, ons lichaam is overbelast en uit balans. En wanneer dit het geval is kun je je lichaam helpen de balans te herstellen. Dit doe je door het een periode even veel minder te belasten, zodat je lichaam zich van binnen kan gaan reinigen en de (hormoon)balans hersteld kan worden. Hiervoor is het belangrijk dat afvalstoffen de kans krijgen het lichaam te verlaten. De belangrijkste ‘vervuilers’ van ons lichaam zijn:

 • slechte voeding
 • gifstoffen in voeding (pesticiden)
 • hormonen in dierlijke voeding
 • de pil
 • andere hormoonbehandelingen
 • vervuilde lucht, uitlaatgassen
 • xeno-oestrogenen (hormoonverstorende stoffen) in dagelijks producten, zoals BPA’s in plastic
 • xeno-oestrogenen en andere gifstoffen in verzorgingsproducten

Ontgiften stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam en kan ervoor zorgen dat je lichaam beter in staat is endometriose en cysten zelf op te ruimen. Want in een sterk lichaam met een optimaal immuunsysteem, heeft endometriose geen kans.

Hoe ontgiften?
Er zijn verschillende manieren om te ontgiften. Ik raad je aan je hier eerst zelf goed in te verdiepen, erover te lezen en je goed voor te bereiden. Tijdens mijn kuur in Thailand at ik helemaal niet en kreeg ik ondersteunende kruiden. Dagelijks kreeg ik een glas wortelsap en vers kokoswater en ik moest ontzettend smerige shakes drinken bestaande uit natuurklei en pysllium vezels. Ook had ik elke dag 2 darmspoelingen. Het enige echt fijne tijdens deze dagen was de Thaise detox massage :-). Je begrijpt dat dit erg intensief is en dat je zeker onder begeleiding moet doen. Maar er zijn ook andere manieren die je zelf kunt doen.

 • Sapvasten: een heel goede manier om te ontgiften is het doen van een sapkuur, hier drink je voor enkele dagen alleen vers geperst sap. Maar let op! Drink wel vooral vers sap en voornamelijk groentesap. Hier heb je dus een juicer voor nodig en die zijn prijzig. Pas op met fruit, je krijgt namelijk geen vezels binnen dus je mag niet teveel suikers binnenkrijgen. Er is op internet veel info en recepten te vinden over sapkuren.
 • Smoothies: een goed alternatief is om in plaats van alleen sapjes, alleen smoothies te nemen. Hierbij krijg je nog wel de vezels binnen en dit vult dus meer. Ook in dit geval is het belangrijk veel groenten binnen te krijgen en zoet fruit te beperken. Chia zaadjes of hennepzaad zijn ook erg goed om er bij te nemen.
 • Smoothies met eten: ben je bang teveel gewicht te verliezen of voel je je niet sterk genoeg, dan kun je ook smoothies nemen en daarbij nog licht eten, bijvoorbeeld salades en soepen.

Belangrijk: ik ga er bij bovenstaande vanuit dat je het dieet al volgt, en dus al vrij ‘schoon’ eet. Doe je dit niet dan is het niet aan te raden zomaar met bijvoorbeeld een sapkuur te beginnen. Bouw eerst af met verslavende en belastende producten zoals koffie, suiker, brood en vlees.

Je kan ook gewoon extra licht eten tijdens je detox-dagen, je hoeft niet per se een kuur te volgen. Ook kun je ter voorbereiding eerst een aantal dagen heel licht eten (in ieder geval niets dierlijks), dan één dag of meer alleen sapjes of smoothies nemen en dan weer terug gaan naar licht eten en dan weer normaal eten (het endometriose dieet). Dit zijn zomaar wat ideeën, verdiep je erin en doe wat bij jou past.

Hulpmiddelen en tips:

 • Darmspoeling: misschien niet iets dat je direct aanspreekt, maar een darmspoeling is ontzettend effectief ter ondersteuning van je detox, je darmen worden schoon, parasieten en schimmels worden verwijderd en de afvalstoffen verlaten sneller je lichaam zodat je minder ontgiftingsverschijnselen hebt. Je kan een hoge darmspoeling bij een kliniek doen (heb ik gedaan en valt echt álles mee!) of zelf thuis een klysma doen. Een set kun je online bestellen en er is veel uitleg over op internet te vinden.
 • Klei: natuurklei is heel effectief ter ondersteuning van ontgiften, klei heeft een enorm absorberend vermogen en in je darmen nemen ze gifstoffen zodat deze sneller afgevoerd worden. Daarnaast geeft de klei ook mineralen af zodat je ook voedt. In Nederland kun je bij de reformdrogist klei voor inwendig gebruik kopen van het mer Argiletz. Het smaak niet echt vies, alleen een beetje zanderig.
 • Psylliumvezels: een favoriet van mij, deze vezels helpen je darmen te reinigen en omdat het vezels zijn nemen ze gifstoffen op die vervolgens zo worden afgevoerd. Ik vind het zelf vrij vies (vooral in combinatie met klei, wat wel heel erg effectief is) dus ik neem het meestal met een beetje sap. Te koop bij Kruidvat (‘Darmreiniger naturel’), de Tuinen of reformdrogist. Niet iedereen verdraagt dit goed.
 • Citroen: natuurlijk drink je veel water tijdens het ontgiften, maar het is erg belangrijk om je dag te beginnen met warm water, koud water vermindert namelijk de werking van je lever. Doe een beetje vers citroensap in je warme water ‘s ochtends en je hebt een goed begin van de dag, dit kun je dagelijks doen, dus ook wanneer je geen detox doet.
 • Ontgiftende voeding, kruiden en superfoods: spirulina/chlorella, peterselie, curcuma (turmeric), paardebloem, mariadistel, artisjok, wortel, rode biet, allemaal voedsel dat ontgiftend werkt. Spirulina/chlorella raad ik zeker aan, omdat dit zoveel voedingsstoffen bevat en het is belangrijk daar geen tekort aan te krijgen tijdens een detox. Peterselie en paardenbloemblad is beide erg goed voor de lever en lekker in smoothies.
 • Neem tijdens je detox géén synthetisch supplement en voor zover mogelijk geen medicijnen of pijnstillers (dus ook niet als je hoofdpijn krijgt door het ontgiften!).
 • Eet veel bladgroenten en drink héél véél water.
 • Gemberthee is ook erg goed ter ondersteuning en kan helpen bij eventuele misselijkheid door het ontgiften. Gebruik het liefst verse gember (in heet water).
 • Neem een bad of voetenbad met zeezout of nog liever, met epsom salts (magnesiumsulfaat, vaak bitterzout genoemd). Dit werkt heel ontgiftend en kan ook verlichting brengen bij ontgiftingverschijnselen.
 • Een massage kan erg prettig zijn, helpt afvalstoffen af te voeren en is ook fijn tegen eventuele ontgiftingsverschijnselen (doe eens gek en boek een massage, of kijk je partner lief aan).

Wanneer je gaat ontgiften zorg je dat je goed voorbereid bent, dat je in huis hebt wat je nodig hebt en dat je geen verplichtingen hebt. Doe rustig aan en ontspan zoveel mogelijk. Neem lekker tijd voor jezelf en ga de natuur in. Wandelen is erg goed en zwemmen bijvoorbeeld ook. Doe geen fysiek intensieve activiteiten. Dingen als mediteren, yoga en tai chi zijn natuurlijk ook uitstekend! Ontgiften doe je niet ‘even erbij’, het hoort erbij dat je de tijd neemt je erin te verdiepen en dat je tijdens het ontgiften tijd en rust neemt voor jezelf, zodat je goed naar je lichaam kan blijven luisteren.

endo-detox-cover-300x256Wil je graag eens een detox doen? In mijn e-book Endometriose Detox geef ik veel uitgebreide informatie over ontgiften, wat je kan doen en wat goede hulpmiddelen daarbij zijn. Ook leer je nog meer over endometriose en waarom ontgiften daarbij goed kan zijn. Je krijgt er een schema bij, maar door alle info die je krijgt kun je heel goed zelf samenstellen wat voor jouw situatie het meest geschikt is. Ook krijgt je er nog een apart receptenboek bij! De detox is alleen als e-book (3 PDF-bestanden) te koop, voor €15,-. Om een goed beeld te krijgen van de inhoud, kun je gratis de inhoudsopgave bekijken. Meer info >