fbpx

Is alleen het volgen van het endometriose dieet genoeg?

endometriose-pijnEigenlijk had ik deze site niet endometriosedieet.nl moeten noemen, het woord dieet doet erg aan afvallen denken en daarnaast is het meer een nieuwe lifestyle. En bij deze lifestyle hoort meer dan het dieet. Ik zie het dieet als een essentiële basis voor onze heling, en daardoor ook als het begin. Voeding is zó belangrijk. Je bent wat je eet klinkt als een cliché, maar het is wel waar. Natuurlijk zijn er mensen die gezond lijken en alles kunnen eten wat ze willen, maar dit geldt voor ons zeer zeker niet. Ons lichaam is uit balans en dit kunnen we voor een heel groot deel herstellen door onze voeding aan te passen, en het andere deel kunnen we niet herstellen als we onze voeding niet aanpassen.

Wat is er dan nog meer nodig?

Ik herhaal het hier en daar op deze site en ook in mijn e-book, ik raad iedereen aan een goede natuurgeneeskundige/alternatieve arts op te zoeken. De kans is zeer groot dat je bepaalde tekorten hebt, of misschien heb je wel een lekkende darm of candida. Iemand die verstand heeft van voedingssupplementen en tekorten kan meestal dit soort dingen testen. Zo iemand heet een orthomoleculair therapeut. Het liefst zoek je iemand die dat is, en nog méér. Des te meer heeft diegene in huis om je te helpen. Ik ben zelf bij een vrouw geweest die van oorsprong regulier arts was (waardoor ze ook bloedtesten in het ziekenhuis kon laten doen), nu acupuncturist is, orthomoleculair therapeut, homeopaat en Ayurvedisch genezer. Als je een uitgebreid pakket hebt in je verzekering, worden dit soort dingen vaak (deels) vergoed.

Belangrijke supplementen

Ik heb al eerder een blog geschreven over supplementen, er zijn er een aantal die eigenlijk allen van ons goed kunnen gebruiken. Dit zijn omega 3, vitamine D (zeker in de winter!), magnesium (goed tegen menstruatiekrampen), probiotica en serrapeptase (een enzym dat niet levend weefsel ‘opeet’  zoals cysten). Daarnaast raad ik over het algemeen geen synthetische vitaminen aan omdat die de lever kunnen belasten. Daarom is Moringa (vermalen blad van de Moringa boom in capsules, niet synthetisch dus!) een goede natuurlijke multivitamine, dit bevat veel vitamine B en veel ijzer wat ook belangrijk voor ons is. En spirulina of chlorella is ook een goed idee, dit zijn algen die extreem veel voedingsstoffen bevatten, waaronder ook de heel belangrijke vitamine B12.

Dan kan het nog zo zijn dat je erg veel baat kunt hebben bij Maca, dit herstelt de hormoonbalans en is alleen geschikt als je verder geen hormoonbehandeling gebruikt (dus ook niet de pil). Voor degenen die er niet goed tegenkunnen kan DIM een goed alternatief zijn, dit is een van de werkzame stoffen in Maca en het helpt oestrogeen afbreken bij oestrogeendominantie.

Maar er is nog veel meer

Zolang je spijsvertering niet optimaal werkt (wat je niet altijd hoeft te merken) zal je al je groene smoothies en supplementen veel minder goed opnemen. En voedingsresten kunnen gaan fermenteren in je darmen, gifstoffen afgeven die weer in je lever komen waardoor je weer niet goed oestrogeen kunt afbreken. Een vicieuze cirkel die je grotendeels doorbreekt door je voeding aan te passen, want de schadelijke elementen voor je spijsvertering zijn er dan niet meer. Maar soms moet gedane schade hersteld worden. Dan kan ontgiften heel erg goed zijn. Zo kun je een detox doen, en een darmspoeling (of meerdere) kunnen ook ontzettend goed helpen. Ontgiften is vaak een extra goed idee als je in het verleden veel medicijnen/hormoonbehandelingen hebt gebruikt of als je aan de pil bent geweest.

Wat velen ook helpt is acupunctuur. Dit helpt ook de balans weer terugbrengen in je lichaam, op een ander niveau. Ook is het erg goed bij pijn, dit is zelfs bewezen.

Niet stressen!

Maar een disbalans ontstaat niet alleen door fysieke factoren. Hormonen worden zowel beïnvloed door het fysieke, maar ook het mentale, en zo beïnvloedt het een het ander ook weer. Stress is daarbij ontzettend belangrijk en kan je hele hormoonhuishouding uit balans brengen. Het hebben van endometriose geeft op zich al stress, en wat dacht je van het hebben van pijn? Door je fysieke beperkingen krijg je vaak juist stress, want hoe doe je dat als je nog een baan, een sociaal leven en misschien een gezin hebt? De kunst is om deze stress kwijt te raken. Stress moet letterlijk je lichaam verlaten, en daarvoor moet je in beweging komen. Yoga is daarbij een heel erg goed middel , wat meteen ook je hoofd rustig maakt. Ook tai chi is ontzettend goed en ook mediteren kan ontzettend helend zijn. Het is onderzocht dat wanneer iemand mediteert, er bepaalde stoffen vrijkomen die helend werken op het lichaam. Als dit soort dingen niks voor je zijn, zoek dan de natuur op, ga lekker wandelen met je hond,  enzovoorts.

Waar het eigenlijk om gaat is, is dat wanneer je met het dieet begint, je een nieuwe fase in je leven ingaat. Je gaat je lichaam op een natuurlijke manier helen. Dit kost tijd, maar het is enorm de moeite waard. Het vraagt wel toewijding, voor velen begint hiermee een zoektocht naar wat jou werkt, en dit is niet voor iedereen hetzelfde. Geef nooit op, en blijf zoeken naar manieren om jezelf te helpen!

Wat heeft jou naast het aanpassen van je voeding geholpen om je gezondheid te verbeteren?

6 reacties op “Is alleen het volgen van het endometriose dieet genoeg?

 1. Lot zegt:

  Omdat verklevingen door lijken te groeien ben ik naarstig op zoek naar een reeks oefeningen die de darmen ed oprekken/ lekker stretchen. Dit is de enige manier om alles soepel te houden en van pijn af te houden . Heeft iemand tips of ervaring? 🙂

  • Heleen zegt:

   Beste Lot, in yoga zitten heel veel oefeningen die goed zijn voor je darmen dus dat kan ik je zeker aanraden. Is sowieso goed voor endometriose! En Tai Chi is inderdaad ook heel goed voor je, maar daar zitten minder oefeningen bij die specifiek de darmen rekken (ik heb beide beoefend).

   Ik heb nog nooit eerder gehoord dat hoge doseringen vitamine C helpen tegen pijn, bijzonder! Vitamine C heeft wel een behoorlijk estrogene werking, zeker in deze hoge doseringen, dus pas daar wel mee op, dit kan ook de endometriose aanwakkeren.

 2. Lot zegt:

  O ja en op jouw vraag wat heeft geholpen de gezondheid te verbeteren.
  Vitamine c , vitamine c en nog eens vitamine c:-) soms 6 pillen v 1000 mg p dag als ik pijn voel opkomen.

 3. margie zegt:

  Dag lieve Lot, tai chi tao zal je heel goed doen. Zoek een leraar die opgeleid is door Jan Kraak of in de traditie van Jan Kraak. Zal fantastisch voor je zijn.

  Een hartegroet uit
  Azie

 4. margie zegt:

  Liefde en devotie zijn het werkelijke geheim van de kracht die we nodig hebben on een ideaal te bereiken. Volledige genezing bestaat uit drie Lichaam, geest en ziel. De geest is de spirit….de drijfveer waar alles ontstaat. Ook ziektes! En ook genezing.
  Heleen heeft een pracht van een website gemaakt en een fantastisch boek geschreven. Gelukkig heb ik geen endometriose, een aantal vriendinnen van mij, wereldwijd, helaas wel. Ik ben een schakel in het geheel, een natuurlijk genezeres. Door middel van gereedschappen, tools zoals oefeningen, dieet, stilte en meditatie en veel meer mag ik me gelukkig prijzen en help ik velen van, met en door liefde. Zorg goed voor jezelf lieve meiden, op alle vlakken
  Een harte groet uit Azie.
  Margie,
  Gypsie from Asea

 5. Hope zegt:

  Hoi, om even terug te komen op dat rekken en strekken. Ik heb sinds een paar maanden een bal gekocht. Zo’n grote bal. Die staat bij mij in de woonkamer. Door deze bal merk ik dat mijn lichaam soepeler wordt en mijn rug aansterkt. Ik heb altijd rugklachten gehad. Deze bal had ik toevallig gezien bij Kwantum voor 10,00 euro. Geen geld natuurlijk! In de doos staan 20 tal beschrijvingen van hoe je het kan gebruiken. Ik hoop dat je hieraan iets hebt. groetjes hopeopmiracle

Reacties zijn gesloten.